Gazdasági megállapodásokat írt alá Magyarország és az Egyesült Arab Emirátusok

Magyarország, Budapest- Magyarország és az Egyesült Arab Emirátusok gazdasági kapcsolatainak élénkítése érdekében írt alá megállapodásokat Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára kedden Dubajban, egyebek között a kettős adóztatás elkerüléséről és egy Abu-Dzabiban létrehozandó kereskedőházról.

    Az államtitkár az MTI-nek telefonon adott interjúban elmondta: a pénzügyi államminiszterrel aláírták a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, amely az első államközi szerződés Magyarország és az Egyesült Arab Emirátusok között. Szijjártó Péter hangsúlyozta: ez nagyon fontos lépés a gazdasági kapcsolatok fejlesztése irányába, mert a megállapodással  kiszámítható jogi környezet jön létre az adóztatás területén, amely alapvető elvárása az emirátusokbeli befektetőknek. A megállapodás könnyebbé teszi majd a munkavállalást, ösztönzi a befektetéseket, és elejét veszi az adókijátszásnak – mondta.
    A külgazdasági államtitkár beszámolt arról is, hogy a gazdasági miniszterrel kötött megállapodás értelmében megkezdik a tárgyalásokat a gazdasági együttműködési megállapodásról is, valamint létrehozzák a két ország gazdasági vegyes bizottságát. Jelezte: az Egyesült Arab Emirátusok Magyarország első számú külkereskedelmi partnere az arab világban, tavaly 1,2 milliárd dollár volt a két ország közötti kereskedelmi forgalom, amely jelentősen növelhető.
    Hozzátette: a WizzAir októberben megindítja Budapest-Dubaj közvetlen járatát, ami jelentősen könnyíti és dinamizálja a gazdasági kapcsolatokat. 
    Szijjártó Péter tárgyalt az Emirates légitársaság vezetőivel is, akik szintén mérlegelik a budapesti járatindítás lehetőségét, az ehhez szükséges módosításokat pedig Magyarország végrehajtja a légügyi megállapodásokon.    
    Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy a keleti nyitás stratégiájának jegyében kereskedőházat nyitnak az év második felében Abu-Dzabiban, erről állapodott meg az ottani kereskedelmi és iparkamara elnökével. Az államtitkár szerint a kereskedőház a magyar vállalkozások jobb érvényesülését fogja elősegíteni az Emírségekben, ebben a tekintetben négy területet emeltek ki: a magyar mezőgazdasági technológiák és élelmiszerek exportját, a vízgazdálkodási vállalatok szerepvállalását, az egészségügyi-kutatói területen történő együttműködést, illetve az infrastrukturális beruházásokhoz kapcsolódóan a magyar mérnöki tudás bevonását. 
    Elmondta: jelezték azt is, hogy Magyarország továbbra is nyitott az emírségi beruházó tőke előtt, amely elsősorban ingatlanbefektetések, a turisztikai infrastruktúra és a biotechnika iránt érdeklődik.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez