Japán-francia együttműködéssel épül fel Törökország második atomerőműve

Japán, Törökország, Franciaország – Ezt Recep Tayyip Erdogan kormányfő mondta el egy török lapnak adott exkluzív interjújában. Eszerint a japán Mitsubishi Heavy Industries és a francia Areva által benyújtott közös pályázat nyerte el a tendert, melynek értéke meghaladja a 22 milliárd dollárt!

 Ez hatalmas lehetőség mind a két cégnek, hiszen Japán, amely korábban az atomipar fellegvára volt a világban, a fukusimai katasztrófa óta leállította fejlesztéseit és megpróbálja hagyományos energiával kiváltani a nukleáris erőművek teljesítményét. A közvélemény ugyanis egyre kevésbé bízik az atomerőművek megbízhatóságában.
  A dinamikusan fejlődő Törökországban viszont egészen más a helyzet. A rohamosan növekvő gazdaság és a középosztály fokozódó jóléte egyre több energiát igényel. Minthogy Törökországnak jelentős saját energiaforrása nincsen, ezért ott az atomerőművek a gazdasági szuverenitás megerősítését jelentik. Ezért is jelentette be személyesen a miniszterelnök, hogy a következő atomerőművet egy japán-francia konzorcium építi fel Törökországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez