Tüntetések Egyiptomban a drágább üzemanyag miatt

Ismét tüntetések zajlanak Egyiptom nagyvárosaiban, habár most nem ideológiai vagy emberjogi okokból: a múlt héten drasztikusan megemelt üzemanyagárak miatt vonultak az utcára az emberek.

Az el-Mataríja negyedben, amely Kairó északi részén található, több tucat ember vonult a helyi rendőrőrs elé. A felbőszült tüntetők reggel kilenctől délután öt óráig tomboltak, aminek a rohamrendőrök vetettek véget. Az összecsapásokban ketten vesztették életüket: áldozatot helyi lakosok vitték egy közeli kórházba, és az ott lévő biztonságiaknak arról számoltak be, hogy sörétes puskával lőttek rájuk.

Az indulatokat a betiltott Muszlim Testvériség egykori tagjai is kihasználták, s Alexandriában és Kairóban rendezett demonstrációkra Murszi támogatói szólítottak fel. A hatóságok könnygáz segítségével oszlatták fel a tömeget, és számos tüntetőt őrizetbe vettek.

A tüntetések oka, hogy az észak-afrikai országban a múlt szombaton 40-77 százalékkal lett drágább az üzemanyag, aminek következtében jelentősen megemelkedtek az élelmiszerárak is. Az észak-afrikai országban – ahol a lakosság fele napi kevesebb mint 14 egyiptomi fontból (456 forint) él – a rendelet miatt elszabadultak az indulatok. A rendelet az egyiptomi gazdaságot megbénító állami szubvenciórendszer fokozatos feloldásának első lépése, amelyre az elmúlt évtizedek egyik kabinetje sem merte elszánni magát.

Ibráhím Mahlab miniszterelnök biztosította az egyiptomiakat, hogy a tömegközlekedés átlagosan csak tíz százalékkal drágul, az utasoktól gyakran az eddigi ár másfélszeresét kérik el a buszokon. A kormánynak nem sikerült megakadályoznia azt sem, hogy a benzinnel együtt az élelmiszerárak is az égbe szökjenek. A hús és a zöldség sok helyen 30 százalékkal drágább, mint egy héttel ezelőtt.

Az egyiptomi hadsereg hétfő óta saját buszaival vesz részt a tömegközlekedésben, így küzdve a magánvállalkozók áremelései ellen. A fegyveres erők ezen kívül bejelentették, hogy a tulajdonukban lévő üzletekben alacsony áron bocsátják az élelmiszercikket a vásárlók rendelkezésére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez