Randiboxok a netkávézókban

Internet kávézókban tölti az éjszakát több ezer fiatal Japánban. A Pulitzer alapítvány pénzelte azt a tanulmányt, amely felmérte azt, hogy milyen is “az éjszakai élet” az internetes kávézókban a távol-keleti szigetországban.

Éjjel-nappal nyitva vannak az internetes kávézók, ahol pároknak kicsit nagyobb boxokat adnak, mint fiúknak vagy lányoknak. Egy színvonalas internet kávézóban 300 jen egy óra. Ez körülbelül 2 euro és 30 cent. Éjszakára viszont jelentős kedvezményt adnak: este 11 és reggel 8 között 1500 jenért lehet kóborolni a világhálón, DVD-t nézni vagy épp aludni, esetleges szexuális életet élni. Ez kb. 11 euro és 50 cent. Kik töltik az éjszakát az internetes kávézókban? Olyan fiatalok, akiknek vagy ugyan állásuk, de ahhoz nem keresnek eleget, hogy lakást béreljenek.

Hányan vannak ilyenek Japánban? Friss felmérés nincs: a válság előtt, 2007-ben 60 ezren voltak. Számuk azóta jelentősen megnőtt, de a kormány óvakodik a felméréstől. Abból ugyanis kiderülne, hogy fiatalok milliói élnek a szegénységi küszöb alatt. Ez Japánban évi 1,1 millió jen, vagyis 7600 euro. A Pulitzer alap tanulmánya idéz egy ilyen fiatalt: 26 éves és raktáros. Keresete évi 1 millió jen, vagyis elmarad a szegénységi küszöbtől.

Ő minden éjszakáját egy internetes kávézóban tölti. Ha sikerül női hálótársát találnia, akkor ketten közös boxot bérelnek. A fiatalember nem is titkolja, hogy sokszor olyan párok kerülnek így össze, melyek egyáltalán nem érdeklődnek egymás iránt ám a szükség nagy úr! Kettesben minden olcsóbb!

Mi a perspektíva? Semmi! A raktárosi állás bizonytalan, bármikor felmondhatnak. A munkaerőpiacon a szakképzetlen munkaerőre egyáltalán nincs igény! “Én már az egész életemet ilyen internetes kávézókban fogom leélni!”- mondta megadóan az a 26 éves japán fiatalember, aki több ezer vagy talán több tízezer sorstársával együtt “modern hajléktalanként” éjszakáit egy internetes kávézóban tölti…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez