Lövések a Dalai láma születésnapján

Kínai rendőrök tüzet nyitottak tibetiek egy csoportjára, akik a Dalai láma 78-ik születésnapját akarták megünnepelni Szecsuán tartományban. Két szerzetes súlyosan megsebesült.

Ganziban, Szecsuán tartomány főként tibetiek által lakott részén a hétvégén szerzetesek irányításával vallási ünnepséget akartak rendezni abból az alkalomból, hogy a Dalai láma 78 éves. Hét teherautó katona és rendőr érkezett a helyszínre. Felszólították a tibetieket, hogy hagyják el a helyet. A tibeti szerzetesek azzal érveltek, hogy gyertyák gyújtása nem törvénytelen cselekedet. Válaszul a kínai katonák és rendőrök tüzet nyitottak: két szerzetest fejbelőttek, az ő állapotuk nagyon súlyos, többen megsérültek.

A Tibeti Autonóm tartományt körülvevő kínai tartományokban, így Szecsuánban, Csinghajban és Kanszuban ahol sok tibeti él, rendszeresek a konfliktusok a nemzeti kisebbség és a hatóságok között. A kínai hatóságok most engedélyezték a megemlékezést a Dalai láma születésnapjáról magában a Tibeti Autonóm tartományban, azon kívül  viszont nem. 2009 óta mintegy 120 tibeti gyújtotta fel magát, hogy így tiltakozzon a nemzetiségi elnyomás ellen. Az élő fáklyák jó része szerzetes, és döntő többségük nem Tibetben, hanem a szomszédos kínai tartományokban gyújtotta fel magát tiltakozásul a kínai hatóságok elnyomása miatt. A Dalai láma elítélte az élő fáklyákat. Ezzel is magyarázzák, hogy Peking idén engedélyezte a megemlékezést a Dalai láma születésnapján, ám kizárólag Tibet területén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez