Világpénz lesz a kínai jüan?

350 milliárd jüanos megállapodást kötött a pekingi jegybank az Európai Unió központi bankjával. Ez a hatalmas összegű megállapodás, amelynek értéke euróban 45 milliárd!, “megkönnyíti a kereskedelmi műveletek finanszírozását Kína és az Európai Unió között.” – írta az Új Kína Hírügynökség.

Ez pedig egy újabb lépés lehet a kínai jüan teljes konvertibilitása felé- hangsúlyozza a pekingi jegybank közleménye, amelyet a már említett hírügynökség ismertet.

Peking fokozatosan kívánja ilyen swap ügyletekkel  megerősíteni a jüan helyzetét a világpiacon.  A swap ügylet nem más, mint valamely pénzügyi instrumentum – általában deviza, értékpapír vagy kamat – cseréjére vonatkozó olyan összetett megállapodás, amely rendszerint egy azonnali és egy határidős adásvételi ügyletből, illetve több határidős ügyletből tevődik össze és jövőbeni pénzáramlások cseréjét vonja maga után.

Az óriási üsszegű ügylet jelentőségét különösen az adja, hogy ezzel a módszerrel ki lehet kerülni az amerikai dollárt, amely jelenleg a világpénz szerepét játssza. Korábban 100 milliárd jüanos hasonló megállapodást kötött a pekingi jegybank Indonéziával, és kisebb összegű swap ügyletben állapodott meg a magyar és az albán jegybankkal-  tette hozzá az Új Kína hírügynökség.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez