Üzletember-találkozó Tokióban

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos, Japánban tett látogatásához kapcsolódó üzleti fórumot és üzletember találkozót szervezett Tokióban a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA). Fotó: Burger Barna

A kormányfőt kísérő 61 fős üzletember-delegáció főként a járműipar, az ICT, az élelmiszer- és boripar, illetve a gép- és fémipar területéről érkezett, hogy kétoldalú gazdasági együttműködéseket építsenek a távol-keleti szigetországgal.
A miniszterelnököt kísérő üzletemberek összesen 55 céget képviseletében tárgyalnak hosszú távú kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokról japán partnereikkel. Közép- és Kelet-Európában Magyarország Japán legnagyobb import partnere, export tekintetében pedig Lengyelországot követően a második. A Magyar Nemzeti Bank adatbázisa alapján 2012-ben, a japán külföldi közvetlen beruházások állománya 722 millió euró volt, ami a teljes FDI állomány közel 1%-át tette ki. Ezzel Japán a 11-12-ik legnagyobb külföldi tőkeberuházó Magyarországon.
Az üzleti fórum keretében a HITA együttműködési megállapodást írt alá a JETRO-val (Japan External Trade Organization), melynek értelmében a két ország a jövőben szorosabbra fűzi kapcsolatait az üzletfejlesztés és befektetés-ösztönzés területén, közös vásárokat és kiállításokat szervez, valamint segíti a gördülékeny információáramlást a két szervezet között.
A fórumon előadást tartott Bilek Péter, a HITA kormányzati kapcsolatokért felelős elnökhelyettese, aki Magyarország befektetési és export lehetőségeit mutatta be a hallgatóságnak, valamint ismertette a kormányzat keleti nyitás politikáját. Az elmúlt években 10 japán befektetés valósult meg a HITA projektmenedzsment támogatásával, melyek összesített értéke meghaladja az 1200 millió eurót és több mint 6000 új munkahelyet teremtettek. A HITA jelenleg 6 japán befektetési projektet kezel. A múlt héten bejelentett Takata autóalkatrész gyár miskolci beruházásának előkészítésében – amellyel 1000 munkahelyet teremtenek Észak-Magyarországon – a projekt teljes időtartama alatt a befektető egyedüli magyarországi tanácsadója a HITA volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez