Minisztériumokba törtek be Thaiföldön

Ismét tízezrek tüntettek Bangkokban a miniszterelnök lemondását követelve tucatnyi kormányhivatal és tévécsatorna épületénél. Demonstrálók egy csoportja betört többek között a pénzügyminisztériumba is.

Mindenki hagyja el a minisztériumot! Minden államhivatalnok szüntesse be a munkát, és távozzon! Erre szólították fel az ellenzéki tüntetők a sport-és turizmusminisztérium munkatársait kedden délelőtt Bangkokban. Ostrom alatt áll a belügyminisztérium is, a tüntetők behatoltak több minisztérium épületébe.

“Polgári engedetlenségi mozgalom van, addig nem hátrálunk, amíg a kormány nem mond le!”- közölte az ellenzéki Demokrata Párt vezetője. A Demokrata Párt bizalmatlansági indítványt nyújtott be a parlamentben. “A kormány nem mond le, de nem is alkalmaz erőszakot!”- hangsúlyozta Yingluck Shinawatra miniszterelnök ugyancsak a parlamentben.

A hétvégén csaknem egymillióan tüntettek a kormány távozását követelve. Egy kisebb -mintegy 50 ezres – tüntetés viszont a kormány maradását követelte Bangkokban. És hogy miért ilyen heves a feszültség a kormányon lévő vörösök és az ellenzéki sárgák között?
A vörösök azt szeretnék, ha legendás vezérük, a miniszterelnök asszony bátyja, Thaksin Shinawatra amnesztiát kapna. A sárgák, a jelenlegi ellenzék viszont ezt mindenképp meg akarja akadályozni.

Mint arról korábban beszámoltunk: Thaksin Shinawatrát azért ítélte el a puccs után hatalomra került kormányzat, mert tűzparancsot adott ki az összeütközések idején a rendőröknek. Az amnesztia ezen kívül kiterjedne zavaros pénzügyekre is. Az ellenzék szerint Thaksin Shinawatra Ázsia egyik legkorruptabb politikusa, aki hatalmas vagyonát állami pénzekből gyarapította. Thaksin Shinawatra, aki félig thai, félig kínai, az ország leggazdagabb embere. Mozgalma, a vörösingesek szervezete elsősorban vidéken népszerű a szegényebb néprétegek körében. A sárgák, a jelenlegi ellenzék, a hadsereg támogatására számítanak, és az uralkodóra hivatkoznak, akinek a tisztelete alkotmányos kötelesség Thaiföldön.

Thaksin Shinawatrát 2006-ban buktatta meg a hadsereg, és azóta polgárháborús közállapotok uralkodnak, de ennek ellenére Thaiföld gazdasága dinamikusan fejlődik, és virágzik a turizmus, amely az országot Ázsia egyik legsikeresebb államává tette.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez