Az ENSZ BT a tűzszünet meghosszabbítását követeli Gázában

Azonnali és feltétel nélküli humanitárius tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Izrael és a Hamász közötti konfliktusban, s nyilatkozatban kötelezték a feleket, hogy tartsák tiszteletben a humanitárius jogot. 

A 15 tagországból álló testület felszólította Izraelt és a Hamász palesztin szervezetet, hogy az Íd al-Fitr (a ramadán böjttörő ünnepe) alatt végig „és utána is” tartsa be a fegyverszünetet. Ezenfelül egy nyilatkozatot tettek közé, amely felszólították mindkét felet, hogy törekedjenek a tartós tűzszünet megteremtésére és annak tiszteletben tartására. Ezenkívül tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot, és tegyenek megfelelő lépéseket a civilek biztonságának és védelmének érdekében.

Tegnap rendkívüli ülésre került sor az ENSZ BT-ben, amelyet során a tűzszünetről vitatkoztak a tagok. A tervezetet Jordánia képviselője nyújtotta be, amely egyhangúlag elfogadtak.

Közben az Egyesült Államok elnöke,Barack Obama amerikai elnök telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli elnökkel, és hangsúlyozta, hogy John Kerry külügyminiszter erőfeszítéseire építve stratégiai fontosságú egy azonnali, feltétel nélküli humanitárius tűzszünet, amely elvezet majd a háborús cselekmények tartós lezárásához a 2012. novemberi tűzszüneti megállapodás alapján.

Obama ugyan elítélte a Hamász rakétatámadásait és alagutakon keresztül végrehajtott támadásokat, sismételten megerősítette, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, de ugyanakkor óvatosan bírálta is az izraeli vezetést. Washington egyre növekvő aggodalommal szemléli a palesztin civil áldozatok számának emelkedését  és a gázai humanitárius helyzet romlását. Az amerikai elnök utalt a nemzetközi jog szakértői, professzorok, bírák és ügyvédek bírálataira is. Tegnap egy hivatalos állásfoglalásban 119 szakértő úgy fogalmazott, hogy a bombázások nagy része katonailag nem igazolható, és számukra úgy tűnik, hogy az izraeli sereg célja a civil lakosság terrorizálása. Ezzel pedig Izrael vét a fegyveres konfliktusokra vonatkozó alapvető szabályok, elsősorban az arányosság elve ellen.

Az izraeli rádió ma reggel kijelentette, hogy szintén tűzszünet tart Gázában. Erről  még az izraeli nemzetbiztonsági kabinet döntött vasárnap éjfél után véget ért ülésén, amelyen a gázai Erős szikla hadművelet folytatása volt a téma. A rádió szerint a „korlátozott tűzszünet” azt jelenti, hogy az övezetben állomásozó egységek beszüntettek minden harci tevékenységet a gázai fegyveresekkel szemben, csak akkor lőnek, ha megtámadják őket, viszont a hadsereg folytatja a támadó alagutak felszámolását a gázai határ mentén.

A Gázai övezetben húsz napja tartó háborúban – a palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint – már 1030 palesztin vesztette életét, főképpen civilek. A harcokban negyvenhárom izraeli katona halt meg, míg két izraeli lakossal és egy thaiföldi segélymunkással a Gázai övezetből indított rakéta, illetve aknalövedék végzett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez