Nem akarok férjhez menni!- diplomás lányok lázadása Kínában

Csak férfiak jelentkezzenek!- írta egy álláshirdetés Kínában. Egy diplomás lány a bírósághoz fordult- diszkrimináció miatt. A bíróság 30 ezer jüan kártérítést ítélt meg. Ez 3640 euro.

 

Kínában mindenütt akciókkal várják a női vásárlókat, a politikai vezetők is ünneplik a szebbik nemet, de a hétköznapi gyakorlatban marad a nők lebecsülése. Pártában maradt lányok- Leftover women- ezzel a címmel adott ki könyvet a pekingi Csinghua egyetem kutatója. Leta Hong Fincher arról ír, hogy a kínai társadalom továbbra is nagyon macho. Üvegplafon van, melyet a szebbik nem nem tud áttörni. A politikai vezetőknek csak 2,2%-a nő. Miközben az egyetemeken több nő szerez diplomát, mint férfi.

A nőkkel szembeni diszkrimináció egyik furcsa következménye az, hogy sok diplomás lány nem akar férjhez menni. Miért nem? A válaszok különbözőek, de a döntő többség így véli: egyedül jobban boldogul. Pedig Kínában óriási a nyomás: az egyke rendszerben általános elvárás a házasság és a gyerek. Azonkívül kérő is sok van hiszen- épp az egyke rendszer miatt- több a fiú mint a lány.

Csakhogy itt jönnek a problémák: a fiúk félnek a diplomás lányoktól, mert “azok túl sokat képzelnek magukról.” Ráadásul Kínában egyáltalán nincs megoldva a kettős karrier ügye: mi lesz a családdal, ha az egyik fél előnyös állásajánlatot kap egy másik városban? Ilyenkor Kínában hagyományosan a férfi dönt, vagy legalábbis eddig így volt. Lassan, de biztosan változnak a szokások, és erre a családok is rájönnek. A nők ugyanis általában gyorsabban ismerik fel az új trendeket, jobban alkalmazkodnak a globalizáció kihívásaihoz mint férfiak. Sok diplomás lány ezért is választja az önálló életet, még akkoris, ha meg kell küzdenie a Mennyei birodalom többezer éves tradícióival.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez