Kína első embere rendet csinál a családban

A kínai államfő nővére és sógora több százmillió dollár értékben adott el értékpapírokat- értesült a New York Times pekingi tudósítója. Korábban ez a lap írta meg, hogy Hszi Csinping családja, néhány más vezető famíliához hasonlóan milliárdos amerikai dollárban is.

 

 

 

 

 

Csakhogy Kína első embere meghirdette a nagy korrupcióellenes kampányt, melynek keretében Hszi Csinping arra bíztatta a kormányzó kommunista párt nyomozóit, hogy fogják el a tigriseket is, és ne érjék be a legyekkel. El is kapták Po Hszilájt, aki a mindenható Politikai Bizottság tagja volt, de jelenleg életfogytig tartó börtönbüntetését tölti.

Házi őrizetben van Csou Jungkang, Kína egykori belbiztonsági főnöke. Nála és családtagjainál 90 milliárd jüanos vagyont leltároztak fel a nyomozók. Ez 14 milliárd dollár.
Ilyen körülmények között a kampány kezdeményezőjének is példát kell mutatnia. Nővére Qi Qiaoqiao (Csi Csiaocsiao) már eleve a biztonság kedvéért nem az édesapjuk, hanem az édesanyjuk nevét viseli. Férjével és lányával együtt rengeteg részvényt birtokoltak olyan vegyesvállalatokban, ahol a partner az állam, vagy valamelyik nagy bank volt. Nyilván nem véletlenül választották üzleti partnernek Kína első emberének nővérét és sógorát. Most ezeket a részvényeket a jó rokonok eladják. Magának Hszi Csinpingnek, nejének, vagy lányának nevén nincs üzleti vállalkozás. Persze pénz ettől még lehet. Az elnöki pár lánya az USA-ban tanul, a Harvard egyetemen, álnéven.

Kínában jól bevált szokás, hogy a külföldön tanuló rokon őrzi a vagyont, távol a kiváncsi pekingi szemektől. Azt is elrendelték, hogy a meztelen mandarinok válasszanak. Ha meg akarnak maradni állásukban, akkor hívják haza külföldön élő rokonaikat. Meztelennek hívják ugyanis azt a kínai mandarint, aki fontos tisztséget tölt be otthon, de családtagjait külföldön tartja, pénzével együtt.

Hszi Csinping unokahúgának az imént említett házaspár lányának, Zhang Yannan-nak van egy álomvillája HongKong legszebb és legdrágább részén, meglehetősen szem előtt. Eladja-e az álomvillát a befolyásos hölgy, vagy ilyen messzire már nem terjed ki a nagybácsi, Hszi Csinping akarata?

Sok kínai meztelen mandarin családtagjai megtagadták a hazatérést. Kína első emberének viszont makulátlan családot kell produkálnia, ha bíróság elé akarja állítattatni fő ellenfelét, a belbiztonság egykori főnökét Csou Jungkangot. Ilyen magasrangú vezető nem állt még bíróság előtt azóta, hogy több mint harminc éve elítélték a Négyek Bandáját, köztük Csiang Csing asszonyt, Mao elnök özvegyét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez