Visszaesés a japán gazdaságban a fogyasztási adó emelése miatt

A kormány felemelte a fogyasztási adót, ennek következtében 6,8%-al csökkent az ország GDP-je. A jelentős visszaesés ellenére Abe Sinzo konzervatív kormánya bízik abban, hogy az év második felében újra megindul a gazdaság növekedése.

 

 

 

 

 

Ilyen nagy visszaesés azóta nem volt a világ harmadik legnagyobb gazdaságában, amióta 2011 tavaszán cunami pusztított Japánban.

Abe Sinzo kormányfő épp azzal nyerte meg a választásokat, hogy gazdasági fellendülést ígért egy olyan országban, ahol már húsz éve a stagnálás volt a jellemző. A konzervatív kormány határozott intézkedései kezdetben eredeményt is hoztak. A nemzeti bank hatalmas mennyiségű pénzt nyomtatott és a gazdaság fellendült. Csakhogy Japán a világ egyik leginkább eladósodott állama, ezért vigyáznia kell az egyensúlyra is. A kormány ezért felemelte a fogyasztási adót 5-ről 8%-ra. Ez jelentősen visszavetette a fogyasztást, amely a GDP 60%-át teszi ki Japánban. Ez indokolja azt, hogy a GDP 6,8%-al csökkent.

A globális gazdaságra sincs jó hatással a csökkenés, hiszen Japán a világ harmadik gazdasági nagyhatalma. Tokióban abban bíznak, hogy csak átmeneti a visszaesés és Japán exportja -mint már annyiszor- most is kihúzza a csávából a távol-keleti szigetországot. Ha nem így történik, akkor Japán még inkább háttérbe szorul Kínával szemben, amely 7,5%-al növelte a GDP-jét ugyanebben az időszakban.

A kínai gazdaság nemrég előzte meg Japánt. Most Pekingben büszkén közölték: immár Kína a világ legnagyobb kereskedője. Japán Kína harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, ezért annak fellendülése jó hír a japán iparnak is, amelynek épp a Mennyei-Birodalom az egyik legfőbb export piaca.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez