Kairó teljesen leszámolt az egyiptomi Muszlim Testvériséggel

A mai naptól fogva a Muszlim Testvériség teljesen eltűnik az egyiptomi politikai életből: egy kairói bíróság ugyanis elrendelte a tavaly betiltott Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet politikai szárnyának a feloszlását és vagyonának elkobzását. Így nem is indulhatnak a szeptemberi önkormányzati választásokon sem. 

Ma egy kairói bíróság döntése nemcsak arra vonatkozik, hogy megtiltják a Szabadság és Igazság Pártnak (FJP) az indulását a szeptemberi önkormányzati választásokon, hanem a párt működésére is: a hatóságok feloszlatják és elkobozzák a párt minden tulajdonát és vagyonát. Kairó azzal indokolta a döntését, hogy a FJP túlságosan is kötődött a korábbi államfő, Mohamed Murszi fő támogatójának számító Muzulmán Testvériséghez.

Ezzel gyakorlatilag teljesen a föld alá kényszerítették az Muszlim Testvériséget, immáron semmiféle hivatalos társadalmi szervezete nem lehet Egyiptomban. Népszerűségéből óriásit vesztett, társadalmi támogatottsága jelentősen lecsökkent. Ezzel teljesült Fattah el-Szíszi egyiptomi elnök egyik választási ígérete, ami  a május elején adott első televíziós interjújában hangzott el: megszűnik a Muszlim Testvériség, és ha Sziszín múlik, nem is fog “feltámadni.” “Ha én leszek az elnök, akkor a Muszlim Testvériség semmilyen szerepet sem játszhat majd Egyiptomban.”  

Megválasztása óta pedig folytatódott az egykori Muszlim Testvériség elleni hajtóvadászat: a hatóságok a közelmúltban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a Muzulmán Testvériség több tagját és vezetőjét. A hivatalos vád tömegek uszítása volt. Ugyanakkor Abdel Fattáh esz-Szíszi a ramadán böjti hónapot záró íd al-fitr alkalmából 354 elítéltnek adott amnesztiát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez