Pacsinkó pénz – Miért adómentes?

200 milliárd jen folyna be az államkincstárba Japánban, ha megadóztatnák 1%-al a nemzeti játékot, a pacsinkót. Ez több mint 400 milliárd forint, amely igen jól jönne a költségvetésnek, mert Japán borzasztóan el van adósodva. Az adósságállomány a GDP több mint kétszerese.

 

 

 

 

 

A japán kormány a nehéz pénzügyi helyzetet úgy akarja részben orvosolni, hogy legálissá teszi a szerencsejátékot. Ebből remél bevételt, mert látja, hogy a szerencsejáték megszállottjai mennyi pénzt szórnak el az illegális kaszinókban belföldön, vagy például legálisan Makaon.

Csakhogy a szerencsejátékipar is védelmezi az érdekeit, ezért feltette a kérdést. Vajon miért adómentes a pacsinkó, ez a japán nemzeti játék? Válasz természetesen van. Azért adómentes, mert a pacsinkó bárok nem fizetnek nyereménydíjat. A pacsinkó játékos kap bizonyos számú golyót és azokat a golyókat kell eljuttatnia a megfelelő lyukakba. Ha sikeres, akkor visszakapja a golyókat, sőt a végén az nyer, akinek több golyója van, mint ahánnyal kezdett. Mihez kezd a nyertes a többlet golyókkal? Odamegy a kasszához és nem pénzt kap, hanem bizonyos ajándéktárgyakat. Például tollakat, órát stb. Ezeket szépen beviszi a zaciba, ott pénzt kap értük. A zálogház pedig újra eladja az ajándéktárgyakat a kaszinónak. A pénz tehát körbe jár és adót nem fizet senki.

Vajon meddig lesz így? A kormány egyre szorultabb helyzetben van, a legfrisebb gazdasági adatok elkeserítőek. A visszaesés több mint 7% volt az utolsó negyedévben. A világ harmadik legnagyobb gazdasága nem tud kilábalni a válságból, amely immár több mint húsz éve sújtja a távol-keleti szigetországot. Pedig a konzervatív kormányfő, Abe Sinzo ezt ígérte megválasztása idején.

Pénz tehát kell a kincstárnak, így lehet, hogy elmúlnak a pacsinkó szép adómentes napjai. Ha viszont adót kell utána fizetni, akkor a vállalkozók kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e fenntartani a pacsinkó bárokat? A kormány számításai szerint igen. Egy-két százalékos adó még nem vágja földhöz a pacsinkó bárok tulajdonosait, a költségvetést viszont igen üdvösen befolyásolná.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez