Nem születik elég gyerek – A nők nem kívánják a szexet

Ezt állapította meg a Családtervezési Központ HongKongban. A nők 60%-a küzd valamilyen szexuális problémával, de szinte sose beszél erről. A kínai kultúrában a szex tabu.

 

 

 

 

 

Ha egy pár gyereket akar, akkor két-három aktust iktat be a heti programjába legalább. Csakhogy a megkérdezett nők jelentős része egyáltalán nem kívánja a szexet, és ezt nem is tartja problémának.

Másik részük arról panaszkodik, hogy fájdalmat érez a közösülés során, ám ezt nem beszéli meg sem a partnerével, sem pedig az orvosával. A harmadik ok a szexmentes életre a nők számára, az a munkatempó és a nagy stressz. Hullafáradtan esik ágyba a nők jelentős része, ezért a szex eszébe sem jut.
Világosan látszik az eredemény a gyorsan csökkenő gyerekszámból. 1981-ben 1000 nő 1933 gyereket szült HongKongban, vagyis majdnem kettőt.

2012-ben ez a szám már csak 1285 volt, vagyis radikális a csökkenés. Mit lehet a megoldás? Előszöris rá kell venni a nőket arra, hogy természetesnek tekintsék a szexuális életet és nyíltan beszéljenek róla, legalább az orvosukkal, vagy a barátnőjükkel. Ilyen szempontból van előrelépés, mert a fiatalabb nők valamivel nyitottabbak.

A 40-60 éves nemzedék is sok problémával küzd ezen a téren, de ők teljesen némák. A másik a férfiakhoz fűződő viszony. A partnereknek őszintén meg kellene beszélniük a problémáikat. A hagyományos kínai kultúra természetesnek tekinti a férfiak szexuális vágyát és élvezetét, de a nőkét nem. A nők sokkal inkább a vágy tárgyai, mint aktív partnerek. Ez még HongKongban is így van, mely sokáig brit gyarmat volt, tehát nagyon erős nyugati hatás érte.

Kína egyéb részein némaság övezi ezt a problémát. Persze ott más a helyzet. Kínában a családtervezési központok szigorúan szabályozzák a család méretét. HongKongban viszont szeretnék növelni a gyerekszámot, ehhez viszont szexelni kéne. A szebbik nem jelentős része viszont nem érez vágyat.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez