A kockázatok dacára még mindig szívesen kötnek rokonházasságot a szaúdiak

Az orvosok már régen bebizonyították, hogy rokonházasságokban megnő a gyerekeknél a veleszületett vagy genetikai rendellenességek kockázata. Ennek ellenére Szaúd-Arábiában (és más arab országokban is) sokan tartják úgy, hogy ha vérrokonnal, töbnyire unokatestvérrel kötik össze az életüket, annak sok előnye van.

A rizikót ki lehet szűrni, vagy legalábbis minimalizálni lehet előzetes vérvizsgálattal: a kormány erősen tanácsolja is a házasulandóknak, hogy végeztessenek el ilyent. Ugyanakkor, jóllehet a genetikai hasonlóság megnöveli annak esélyét, hogy egyes ritka betegségek öröklődnek, ez még korántsem jelenti azt, hogy minden, egymással vérrokonságban álló pár gyermeke örökletes betegséggel lát napvilágot – mondja a Makkah Daily-nek az erkölcsökre és a vallásosi előírások betartására ügyelő szaúdi bizottság volt elnöke.

Aki arra is emlékeztet, hogy a rokonok közötti házasság elfogadott az iszlámban. “A Próféta a lányát, Fatimát az unokatestvéréhez, Ali Bin Abi Talibhoz adta hozzá. A Próféta társai is ezt az utat követték. A rokonházasság nagyon elterjedt az arab társadalmakban, még ha bizonyítottak is a kockázatok. Mert ugyanakkor előnyei is vannak. A megoldás a vérteszt.”

Egy szociológus is arról beszélt a lapnak, hogy lehetetlen egyértelműen állást foglalni a kérdésben. Szerinte a már említett, vallási alapú hagyomány mellett a rokonházasság erősíti a rokoni kötelékeket. Ráadásul egy házasságban mindig nagy bölcsességet igényel a házastársi nézeteltérések áthidalása, és ha egy ilyen házasság felbomlik, a rokoni kötelék akkor is megmarad. Szerinte még mindig több az előnye, mint a hátránya a rokonházasságnak. Az azonos vagy legalábbis hasonló neveltetés és anyagi háttér például, vagy az, hogy a házastársak születésük óta ismerik egymást, és így túl sok negatív meglepetést nem tudnak okozni a házasságban.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez