Női vezérőrnagyok az egyiptomi rendőrségnél

Egyiptomban négy rendőrnőt léptettek elő vezérőrnaggyá. Aktivisták szerint kulturális váltást jelez ez a Belügyminisztériumban.

Most másodszor léptettek elő nőt vezérőrnaggyá az egyiptomi rendőrségnél, és most először egyszerre négyet is. Korábban az volt a gyakorlat, hogy a legmagasabb rangban lévő rendőrnők “csak” dandártábornokként mentek nyugdíjba.

Az eddigi egyetlen vezérőrnagynő a rendőrkórházat vezette és vezeti ma is. A most előléptetettek a turista rendőrségnél, a szakosított erőknél, a közlekedésrendészetnél és a kairói nemzetközi repülőtéren szolgálnak.

Egy nyugállományú férfi vezérőrnagy azt mondta a Cairo Post-nak, hogy korábban hiába voltak magasan képzettek a rendőrnők, csak egyszerű feladatokat bíztak rájuk. Kizárták őket a kemény munkából, mondván, hogy ahhoz követelmény a férfiak testi ereje. Eddig a bűnüldözésben nem vehettek részt közvetlenül, de most itt is érik a változás, a jövőben arra is kiképzik a női tiszteket, hogy kemény helyzetekben kockázatos akciókat vállalhassanak.

Hanan Mahmoud Khalil, a négy új vezérőrnagy egyike a Youm7-nek arról beszélt, hogy a kinevezés előtt már összepakolta a holmiját, azt hitte, nyugdíjba küldik. Nagy volt a meglepetése és az öröme, amikor kiderült, hogy másról van szó. Ő maga korábban ügyész volt, és nem a kihívás, hanem a fegyelmezett légkör vonzotta a rendőrséghez. Ahol már 31 éve szolgál a turista részlegnél. Egyiptomban külön erő vigyáz a külföldi utazókra. Azt mondja: reméli, hogy előléptetésük nem csak a rendőrségnél, de az egész egyiptomi társadalomban megváltoztatja a nőkről alkotott képet. Ami aztán ahhoz vezet, hogy a nők olyan pozíciókba kerülhetnek, amilyenekről eddig nem is álmodhattak.

Rokiya Hamza, egy másik új vezérőrnagynő volt az első nő a Rendőrakadémián még 1983-ban. Az emberi jogokkal foglalkozik, és a nők elleni erőszakkal. Azt mondja, a legjobb tudásuk szerint végzik a munkájukat, akárcsak a férfiak, reggeli és esti műszakban is dolgoznak, néha pedig éjszakára is bent kell maradniuk.

Az egyiptomi nemzeti nőtanács elnöke szerint a csoportos előléptetés annak a megkoronázása, hogy az egyiptomi nőknek sikerült az elmúlt években bebizonyítaniuk: képesek megvédeni és fenntartani az ország egységét. Örülnek a feministák is, így Karina Kamal író, de szerinte ez csak az első lépés. A következő az lehetne, hogy ezek a nők ugyanolyan fontos feladatokat kapjanak, mint a férfi vezérőrnagyok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez