Az Egyesült Államokkal “trollkodik” Egyiptom

Még mindig nem csitulnak az indulatok az amerikai Fergusonban, amit a 18 éves fekete Michael Brown halála váltott ki, sőt félő, hogy tovább eszkalálódik a helyzet. Több ország is kiemelt figyelemmel szemléli az eseményeket és igyekeznek “hasznos tanácsokkal” ellátni az amerikai kormányt és felszólították, hogy “tartsa be az emberi jogokat és a nemzetközi előírásokat.” Ám, hogy ez mennyire vehető komolyan és mennyire számít “trollkodásnak”, az már más kérdés.

 „Kairó kiemelt figyelemmel követi a demonstrációk és tüntetések eszkalálódását az Egyesült Államokban. Egyetértünk az ENSZ főtitkárának, Ban Ki Munnak a nyilatkozatával, miszerint tárgyalásos úton, az emberi jogokat tiszteletben tartva kell megoldani a konfliktust és fényt deríteni a fiatal amerikai halálára. Arra kérjük az amerikai hatóságokat, hogy tartsák be az amerikai és a nemzetközi törvényeket is.” – olvasható az egyiptomi külügyminisztérium legutóbbi közleményében.

Egyiptomiak százai vállaltak szolidartiást a Ferguson-i tüntetőkkel és tanácsokat adtak azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell csökkenteni a könnygáz hatásait, vagy sikeresen felvenni a harcot a rendvédelmi erőkkel. Egy egyiptomi tábornok, aki többek közt részt vett tavaly a Muszlim Testvériség tüntetőinek a leverésében, pedig „hasznos ajánlásokkal” látta el az amerikai hatóságokat,hogy hogyan kell a lehető leghatékonyabban és legkevesebb áldozat árán leverni egy ilyen erőszakos tüntetést.

Igencsak ellentmondásos és rövidtávú az egyiptomi kormány memóriája.” – írta a Foreign Policy ujságírója, mivel az észak-afrikai országban tavaly több mint 1000 ember halt meg a tüntetések leverése során, több ezer egykori Muszlim Testvériség tagot zártak börtönbe, valamint több százat halálra is ítéltek a bíróságok. „Kairó reakciója nem más, mint egy sötét és kegyetlen humor.” – írta az újságíró. 

Csakhogy nemcsak Egyiptom az egyetlen, amely „önmérsékletre” szólította fel az amerikai kormányt, vagy a tüntetők mellé állt. Venezuelától kezdve Oroszországon át egészen Malajziáig bezárólag sok országban az „Amerikai Tavaszról” vagy a „fergusoni Majdan/Tahrír/Tienanmen-térről beszélnek és jelennek meg cikkek. A Xinhua, a kínai hírügynökség, gúnyosan megjegyzi , hogy 50 éve hangzott el Martin Luther King Jr. híres beszéde – Van egy álmom – és kezdődött az „egyenlő Amerika” kiépítése, de az még mindig nem valósult meg. Sőt, szerintük ez a tüntetése középtávon ugyanolyan problémát jelenhet az Egyesült Államoknak, mint most Pekingnek az ujgur iszlamista radikalizmus. A cikk pedig úgy végződik: „Az Egyesült Államoknak végre be kellene látnia, hogy minden országnak megvannak a saját szociális és társadalmi problémái, amiket meg kell oldania és ezért nem szabad elítélni.

A török média a tavaly zajlott isztambuli tüntetésekhez hasonlította az amerikai történéseket, sőt előhúzták a török BBC párhuzamot is: tavaly a hírcsatorna természetfilmeket vetített le, amikor nagyban zajlottak az összecsapások a Gezi Park beépítése miatt, ami később Erdogan-ellenes demonstrációkba csapott át. Most azonban ugyanez történt az Egyesült Államokkal a Fergusonnal kapcsolatos hírek esetében, mivel a zavargások néhány amerikai  – például a FoxNews-ban – hírműsoraiban nem szerepelt kiemelt hírként.

Oroszország teljesen rákapott a témára: az állami médiától kezdve, az internetes weboldalakon át egészen az ellenzékinek tartott blogerekig bezárólag, szinte mindenhol ez a kiemelt külpolitikai hír. Már-már „apokaliptikus hangvételűek” a nyilatkozatok és a cikkek, s arról beszélnek, hogy „elkezdődött az Egyesült Államok társadalmának széthullása.” A Russia Today pedig élőben tudósít az eseményekről, gyakran a vezető hírnek számít.

A „mókából” nem maradhatott ki Irán sem, mivel a média itt is állandóan az amerikai eseményekről tudósít. Ali Khamanei, a perzsa ország legfelső vezetője, pedig a Twitteren közöl képeket a megvert amerikairól és „túlzott rendőri fellépésekről.”Sőt arról beszélt élőben, hogy ötven és száz évvel ezelőtt is így bántak az amerikai feketékkel és azóta nem változott semmi a helyzet a “demokrácia hazájában.”

iran

Egyenlőre még Észak-Korea nem nyilatkozott a Fergusonnal kapcsolatban, ám a Foreign Policy tudósítója gúnyosan megjegyzi, hogy szerinte nem sokat kell várni Phenjan „elítélő nyilatkozatára, mert Washington megszegi az emberi jogokat.” 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez