Robogón döngetnek (tabukat is) a vagány csajok Egyiptomban

Egyiptomban sokkal inkább számít tabudöntögetésnek, mint megszokott látványnak egy motorozó nő. Hiába lehet gyönyörű motorokat és mopedeket kapni, a két kerék fölött csak párjukba kapaszkodva láthatunk lányokat az utakon. Vagyis eddig így volt. Most azonban változik valami – írja az Egyptian Streets.

Baszma El-Gabry robogót akart. Nagyon. Olyannyira, hogy amikor a szülei nemet mondtak, addig könyörgött, amíg ráhagyták. Pontosabban azt mondták: ha sikerül még öt másik lányt találnia, aki motorozik, akkor mehet ő is.

Baszma online megkeresett egy kairói motorosklubot, ahol mindenféle hátterű, korú és foglalkozású motorost talált. Az ő segítségükkel útjára indította a saját, kizárólag nőknek szóló motoros közösségét. Azt mondja: három haszna is van annak, ha egy lány robogóra ül. El tudja kerülni a tömegközlekedési eszközökön zaklató férfiakat, ki tudja kerülni a dugókat és kevesebbet költ benzinre, mintha kocsival járna.

Szerinte a kezdeményezés kihívás az egyiptomi szokások és normák ellen. De bízik benne, hogy szép lassan megtöri az előítéleteket a kerékpározó vagy motorozó nőkkel szemben. A közösség motoros leckéket is ad a kezdőknek. Baszma azt mondja, nagyon meglepődött, hogy mennyi fiú kész ingyért tanítani a lányokat.

Wala Zohair, aki szintén Baszma közösségéhez, a Girls Go Wheels-hez tartozik, arról mesél, hogy egy héttel az esküvője előtt fejezte be a tanfolyamot. Kezdetben a vőlegénye ellenezte az ötletet, de aztán sikerült meggyőznie. Olyannyira, hogy az végül vett is neki egy robogót. Amikor motoros képet posztolt a facebookon, sokan megkeresték, és kértek tőle tanácsot. Kendős lányok is, meg kibontott hajúak is. Azt kérték, segítsen meggyőzni a szüleiket. És mondja el, hogyan kezdhetnének ők is motorozni.

Hasonló a helyzet Alexandriában is. Az ottani robogós lányok klubjának 300 tagja van – meséli facebook-oldaluk adminja, Sally El-Gendy. Minden pénteken több tucatnyian végigrobognak a tengerparton, a Corniche-on, az alexandriai könyvtártól indulva. Minden biztonsági intézkedést megtesznek, még mentőautó is tart a konvojjal, baj esetére. Sokan felfigyelnek rájuk, és érdeklődnek: csatlakozhatnak-e. A klub már elindította a hivatalos bejegyzési folyamatot, egyesületként szeretne működni. Kulturális és társadalmi eseményekben is részt vesz, a többi között környezetvédelmi projektekben és az árvákat segítő jótékonysági kezdeményezésekben.

motoroscsajokalex

A szülők idegenkedésének letörésére pedig családi találkozókat szerveznek, amelyeken az apák-anyák megismerkedhetnek a szubkultúrával meg a többi motorossal, és videókon mutatják be, hogyan kell felvenni a sisakot, a kesztyűt, a térd- és könyökvédőt, hogy csökkentsék a lehetséges veszélyeket. El Gendy azt mondja: reméli, egy nap az egyiptomi lányok is ott lesznek majd a nemzetközi versenyeken.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez