Önkéntesek mentették meg a rákos gyerekek táborát

Bár az Amerikai Rákellenes Társaság idén már nem ad rá pénzt, önkéntesek segítségével mégis megrendezik a rákbeteg gyerekek nyári élménytáborát Új-Mexikóban.

Új-Mexikóban 27 éve minden nyáron megrendezik a Bűvös Tábort, ahol 7 és 17 év közötti rákbeteg gyerekek tölthetnek együtt néhány napot, hogy a kórházi kezelések után kikapcsolódhassanak, és kicsit átlagos gyereknek érezhessék magukat. A tábor léte azonban veszélybe került, ugyanis az Amerikai Rákellenes Társaság tavaly bejelentette, hogy nem finanszírozza tovább ezt a programot. A szervezet az új-mexikóival együtt összesen 45 élménytábort támogatott csaknem 30 éven át az Amerikai Egyesült Államok területén a beteg gyerekeknek és testvéreiknek. Egy négynapos élményprogram költségei a táborlakók esetében 1500, a testvérek esetében pedig fejenként 500 dollárt tettek ki. Brittany Conklin, a szervezet új mexikói szóvivője elmondta: az Amerikai Rákellenes Társaság átcsoportosította az erőforrásait, más prioritások felé fordul, és a jövőben még inkább a rákkutatások finanszírozására koncentrál. Jelenleg 55 többéves kutatási programot támogatnak összes 27,8 millió dollár értékben. Az élménytáborokat továbbra is nagyon fontosnak tartják, de úgy vélik, hogy ezt a feladatot más is e tudja látni, így a szervezet még több pénzt fordíthat a rák megelőzésére.
Új-Mexikóban nem nyugodtak bele a helyiek a döntésbe. A tábor önkéntesei alapítványt hoztak létre, és az elmúlt hónapokban adománygyűjtésbe kezdtek. Rengeteg munkával, sok-sok segítséggel eddig 70.000 dollárt sikerült összeszedniük, ami – ha szűkösen is , de – 60 gyerek táboroztatására elég a Manzano hegységben, Torreon közelében, ugyanakkor kompromisszumokat kellett kötniük. A szervezőknek sajnos 15 rákos gyerek jelentkezését el kellett utasítaniuk, a tábor idén egy nappal rövidebb lesz a szokásosnál, és a szabadtéri programok egy része helyett beltéri elfoglaltságokat kellett beiktatni a programba, de a Bűvös Tábor legalább ebben az államban idén is megnyitja kapuit. Az orvosok, az ápolók és a személyzet valamennyi tagja önkéntes alapon, teljesen ingyen vállalta a rákos gyerekek táboroztatását Új-Mexikóban.
Az új-mexikói tábort itt lehet támogatni:
https://www.unmfund.org/fund/camp-enchantment/

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez