Irán ismét csatlakozni szeretne a Sanghaji Együttműködési Szervezethez

Hasszán Roháni iráni elnök két nappal ezelőtt Tádzsikisztánba utazott, ahol tárgyalt a helyi vezetéssel a bilaterális kapcsolatok fokozásáról. Ezenkívül Irán ismét benyújtotta a csatlakozási kérelmét a Sanghaji Együttműködési Szervezetbe, amely ma tartja kétnapos csúcstalálkozóját.

Ali Mardani Fard, Irán üzbegisztáni nagykövete jelentette be, hogy a Sanghaj Együttműködési Szervezet  szeptemberi csúcstalálkozóján új követelményeket állít a teljes jogút tagság megszerzése elé, s Teherán pedig előterjeszti szándéknyilatkozatát a teljes jogú taggá válásra. Hasszán Roháni iráni elnök kedden Tádzsikisztánba látogatott, ahol tárgyalt Emomali Rahmon tádzsik államfővel, s a mai napon vendégként részt vesz a Sanghaj Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján.

A Sanghaj Együttműködési Szervezetet 2001-ben alapította Oroszország, Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán, akik jelenleg is a szervezet tagjai. Afganisztán, India, Irán, Mongólia és Pakisztán jelenleg megfigyelői státusszal rendelkezik. Belorusszia, Törökország és Srí Lanka partnerországként vesz részt.

Irán leginkább a kínai hátszélnek köszönheti azt, hogy 2005-ben megfigyelő lehetett a Sanghaji Együttműködési Szervezetben, de Teherán korántsem érte be ennyivel. Az előző iráni elnök Mahmúd Ahmadinezsád már egy évvel később arról beszélt, hogy azt szeretné, ha az SCO sokkal erősebb szervezetté alakulna át, mégpedig azáltal, hogy új államoknak adná meg a tagságot. 2006-ban Peking és Moszkva együttesen vétózta meg az iráni elnök elképzelését. Az elutasítás okaként az SCO alapszabályának azt a pontját jelölte meg, amely leszögezi, hogy egy ENSZ szankciókkal sújtott állam nem lehet az integrációs szervezet tagja. Valójában az orosz-kínai vezetés nem akart konfrontálódni az Egyesült Államokkal, amely már 2006-ban elkezdte élesen bírálni a perzsa állam nukleáris programját.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez