Egyre nehezebb egyezkedni Iránnal

Habár az iráni atomprogrammal kapcsolatos tárgyalások döcögve haladnak, már nem sok dologban kell megállapodniuk a feleknek. Ugyanakkor pont a legvégére maradtak a leginkább vitatott pontok, amelyek miatt nem biztos, hogy november 24-re sikerül megkötni a végső egyezményt. Ez bizonyítja, hogy pénteken véget értek a nyolc napja tartó New York-i egyeztetések, komolyabb eredmény nélkül. 

“A felek továbbra is távol vannak a végleges megállapodástól.” – jelentette ki tegnap Washington miután befejeződtek a tárgyalások John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter, valamint Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője között. Irán és a “hatok” – öt állandó BT-tagország Németországgal együtt – képviselői nyolc napja kezdték meg az egyeztetéseket New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakával párhuzamosan, és csatlakoztak hozzájuk az országcsoport külügyminiszterei.

“Úgy gondolom, hogy ez még lehetséges, de nagyon nehéz munka vár ránk” – jelentette ki John Kerry, aki elismerte, hogy elakadtak a tárgyalások és az elkövetkező hetekben mégis sikerül tető alá hozni a megállapodást. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes is azt mondta, hogy van még esély erre a határidő lejárta előtt. A következő tárgyalássorozat októberben lesz, de pontos dátuma és helye még nem ismert.

A helyi források szerint a legnagyobb viták a centrifúga körül vannak. Teherán ugyanis azt szeretné, hogy a 9,400 darab IR-1 centrifugát megtartsa magának, de ezt az Egyesült Államok határozottan elutasítja. Ugyanakkor Washington bizonyos fokú rugalmasságot mutat ez ügyben: jelenleg is vita folyik arról az amerikai vezetésben, hogy esetleg az IR-1-es centrifugákból esetleg 4500-at megtarthat-e az iráni vezetés.

Iránnak és a hatoknak – az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Franciaországnak, Németországnak, Oroszországnak és Kínának – eredetileg július 20-ig kellett volna eredményre jutniuk az iráni atomprogramról szóló ideiglenes megegyezést felváltó végleges megállapodásról, ez azonban nem sikerült. A felek ezért abban egyeztek meg, hogy négy hónappal, november 24-ig meghosszabbítják a tanácskozásokat.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez