Milyen nőket keresnek a szalafisták képviselőjelöltnek Egyiptomban?

Még az év vége előtt parlamenti választásokat tartanak Egyiptomban. A jelöltállítás már elkezdődött: most az erősen konzervatív szalafisták Nour pártjának első embere beszélt arról az Al Ahramnak: milyen feltételeket szabtak ahhoz, hogy egy nő az ő színeikben indulhasson.

Youness Makhioun szerint mindenekelőtt feddhetetlennek kell lennie a potenciális jelöltnek, és megfelelő szakmai gyakorlattal kell rendelkeznie. Hogy ez politikai gyakorlatot jelent-e, vagy bármilyen hivatásban szerzett tapasztalatot, azt nem tudni. Valószínűleg azt takarja, hogy az illető nem főhivatású háziasszony. De ami még elengedhetetlen a jelöltséghez, az a hidzsáb, vagyis a hagyományos iszlám női öltözék viselete a mindennapokban. Amin igazán nincs sok csodálkozni való, hiszen a Nour a konzervatív muszlimok pártja.

Akik a nők helyét leginkább a családban látják, és ellenzik azt, hogy idegen férfiakkal találkozzanak. Ennek ellenére már a legutóbbi, 2011-es választáson is állítottak női jelölteket. Igaz, ez kényszer volt: a jogszabályok szerint enélkül nem indulhattak volna. A jelöltnők választási plakátjai meglehetősen rendhagyóak voltak. Egyikük, Marwa Ibrahim al-Qamash azzal került a címlapokra, hogy a saját fotója helyett a férje arcképét szerepeltette a posztereken. De a többi női jelölt sem nagyon mutatta meg magát, többen inkább rózsákat nyomtattak a plakátjaikra.

A szalafisták mégis úgy gondolják: igenis, kell nőket indítani. Nem csak azért, mert törvény írja elő a női kvótát, hanem azért is, mert úgy érzik: egy olyan lista, amelyen nem szerepelnek nők, csak veszíthet. Ezt a Nour párt egyik tagja, Szalah Abdulmaabud mondta az egyiptomi lapnak. Hozzátette még azt is, hogy a női jelölteket azok közül választják, akik már a Nour pártnak vagy valamelyik szövetségesének a tagjai.

A 2011-12-es választásokon a szalafisták a képviselői helyek 20 százalékát szerezték meg, az általuk vezetett iszlámista blokk pedig csaknem 30 százalékot gyűjtött be. Akkor a Muzulmán Testvériség pártja, a Szabadság és Igazság nyert. De miután ezt betiltották, most a Nour az egyetlen fontos iszlám párt. Ugyanakkor a héten dönt a bíróság arról a keresetről, amelyet egy olyan mozgalom jogi tanácsadója nyújtott be, amely még a Muzulmán Testvériség ellenében jött létre akkor, amikor Mohamed Morsziék hatalomra kerültek. Nos, a keresetben az szerepel, hogy oszlassanak fel minden, vallási alapon szerveződött pártot Egyiptomban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez