Nem lefejezték: légicsapás végzett az amerikai tússzal?

A 26 éves Peter Kassigról,  aki segélyaktivistaként dolgozott Szíriában, vasárnap azt közölték, hogy lefejezte az Iszlám Állam terrorszervezet. Ő volt az ötödik nyugati, de az első iszlám hitre áttért túsz, akit kivégeztek a terroristák. Azonban egy brit újság, helyi forrásra hivatkozva, azt állítja: nem is a dzsihadisták végeztek a segélymunkással.

Egy, az Iszlám Állam ellen harcoló szíriai csoport parancsnoka hétfőn a brit Daily Mail-hez fordult, mondván: „fontos információi vannak Kassigról”. És azt állította, nem vállalva az arcát a Skype-beszélgetés során, hogy  Peter Kassigot nem végezték ki vasárnap, a „segélymunkás akkor már rég hallott volt”. Sőt: még a hónap elején, november 5-én vesztette életét egy légicsapásban az észak-szíriai Tel-Abjad nevű településen, amit a koalíciós erők bombáztak.

„Egy fogoly dzsihadista vezető mondta nekem személyesen, hogy Peter Kassig már november 5-én meghalt egy légicsapásban, ezért nem készült videó a kivégzéséről” – jelentette ki a milícia parancsnoka. Elmondása szerint aznap Tel-Abjad település bíróságát bombázták a koalíciós erők: ott tartották fogva a segélymunkást. Ide még a „kalifátus” harcosai sem léphettek be, csak különleges engedéllyel. Egy bomba eltalálta az épületet, ahonnét beszámolók szerint két holttestet hoztak ki. Egy kocsira rakták őket, majd elhajtottak velük.

A találgatások már Kassig halálhíre után megkezdődtek. A “kivégzéséről” készült videó ugyanis jelentősen „elütött” a korábbiaktól: a segélymunkás nem beszélt a kamerák előtt, mint a többi, lefejezett túsz. A felvétel végén nem mutogattak újabb foglyot és nem fenyegetőztek a kivégzésével. Sőt: az áldozat levágott fejéről ezúttal nem Rakka környékén, hanem az Aleppo melletti Dabiq faluban készítettek képet. És van még egy dolog, ami ellentmond annak, hogy az elmúlt napokban végezték ki Kassigot. A Daily Mail korábban arról számolt be, hogy állítólag a kivégzéseket végrehajtó Dzsihádi John, ha nem is halt meg, de súlyosan megsebesült egy november 8-i légitámadásban Irak területén. Így aligha lehetett most ő a hóhér, jóllehet a képeken úgy látni, mintha ő végzett volna Kassiggal.

A szíriai csoport által mutatott fényképek és térkép szerint pontosan bemérhető a terület, ahol állítólag a kivégzést végrehajtották. Csakhogy a felvételen és a képeken látható tereptárgyak nem egyeznek meg a legújabb jelentésekkel: a képen több olyan objektum is látható, amit az elmúlt hetekben a koalíciós légierő már lebombázott. Tehát a felvétel sokkal előbb készült, mint amikor a terrorista csoport bejelentette a kivégzést és bemutatta a fejet.

Amerikai források szerint Kassigot valószínűleg már korábban kivégezhették, mert nem működött együtt a dzsihadistákkal és nem akart „búcsúbeszédet” tartani. A Pentagon is elismerte, hogy azon a területeken, ahol Kassigot fogva tartották, november 5 és 7 között  legalább nyolc légicsapást hajtottak végre – vadászbombázókkal és pilóta nélküli gépekkel is – az Iszlám Állam állásai és raktárai ellen. Ugyanakkor közölték: az amerikai hírszerzés nem tudott arról, hogy ott tartanák fogva az amerikai túszt. 

Amúgy elemzők felvetették, hogy a helyszín kiválasztása korántsem volt véletlen: az iszlám mitológiában, vagy inkább jövendölésekben Dabiq a helye a “végső csatának”, szerepe ugyanaz, mint a kereszténységben Meggidónak az Armageddonban. A jó és a rossz végső csatája, amely az igazhitűek győzelmével ér véget, akik legyőzik a 80 zászló alatt felsorakozott hitetlen sereget (jelenleg 62-en vannak az Iszlám Állam elleni koalícióban). A “kalifátus” harcosai alig várják, hogy a Nyugat szárazföldi haderőt vessen be ellenük, és annak legyőzésével kezdetét vegye a “világtörténelem végső szakasza”.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez