Dél-Afrika: A vezetők döntenek a nigériai üzletek sorsáról

Az, hogy a nigériaiak akadályokba ütköznek a dél-afrikai üzletek bonyolításakor, ugyanannyi figyelmet kap, mint az Umaru Yar’Adua elnöksége alatt történt nigériaiak és egyéb afrikai vándorlók elleni támadások.

Több dél-afrikai vállalat működik Nigériában, de viszonylag kevés nigériai társaság képes üzletelni Dél-Afrikában. „Ezen az egyensúlyhiányon javítani kell” – nyilatkozta Thabo Mbeki dél-afrikai elnök egy konferencián, hozzátette: „Érdekeltek vagyunk abban, hogy minél több nigériai vállalkozás segítse Dél-afrika gazdaságát.”
Azt is mondta, hogy a kormányok megegyeztek egy üzletemberekből álló csoport összeállításában, melyben mindkét ország képviselteti magát, mindezt a dél-afrikai előírások szerint, melyek akadályozzák, hogy a nigériaiak nagyobb szerepet játsszanak. Dél-afrikai hivatalos statisztikák szerint az ország legnagyobb import kereskedelmi partnere Afrikában Nigéria. Megvitatva az idegenek ellen irányuló támadásokat, Mbeki elnézést kért Nigériától, eközben Yar’Adua megdicsérte Mbekit, mert intézkedése által példát mutat más nemzeteknek is az erőszak kezelésében. „Elszántak vagyunk, meg fogunk védeni mindenkit. A lehető leghamarabb szeretnénk, hogy az otthon nélkül maradt emberek újból beilleszkedjenek a társadalomba. Ellene vagyunk annak az eszmének, miszerint a külföldieknek zártkörű táborokban kellene elkülönülniük.”- mondta Mbeki. A kormány és az elnök elszántan véget akar vetni a jelenlegi helyzetnek.
Yar’Adua most hétfőn látogatta meg először az országot a 2007-es választás óta. Az elnök szerdán részt vesz a Dél-afrika és Nigéria közt zajló üzleti fórumon.
 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez