Honnan volt 700 millió dollárja egy volt miniszternek?

A hatóságok vesztegetéssel és pénzmosással vádolják a volt olajügyi miniszter asszonyt, aki az első áldozata lehet annak a korrupcióellenes kampányának, amit az új nigériai vezetés indított, hogy kifehérítsék az ország több sebből vérző gazdaságát és felszámolják a mindent behálózó korrupciót.

A nigériai hatóságoknak több nemzetközi szálat is meg kellett mozgatniuk ahhoz, hogy elérjék a politikusnő letartóztatását. Diezani Alison Maudeke asszony 2010-től 2015-ig vezette a stratégiai fontosságú olajügyi minisztériumot, még Goodluck Jonathan elnöksége alatt. Ő az első olyan politikus, akit az előző politikai elitből tartóztattak le. Őrizetbe vételét a családja is megerősítette. A brit hatóságok azonban nem közöltek részleteket a politikusnő elfogásáról, akit az eddigi információk szerint óvadék ellenében szabadlábra helyeztek. Útlevelét azonban bevonták, ezért nem hagyhatja el a szigetországot.

Közben a nigériai rendőrség is akcióba lépett,  a politikusnő abujai otthonában, Askoróban tartottak házkutatást, emellett pedig volt tanácsadóit is lerohanták. A házkutatások során 700 millió dollár készpénzt találtak. A nigériai rendőrség szerint a nagy mennyiségű pénzt Maudeke sikkasztotta el, amíg miniszteri rangban volt.

Diezani-Alison-Madueke-Reportedly-Undergoing-Breast-Cancer-Treatment

Az 54 éves politikusnő karrierje során volt már közlekedésügyi  és nehézipari miniszter is. Goodluck Jonathan elnök 2010-ben bízta meg az olajügyi tárca irányításával. Maudeke asszony kinevezésekor azt ígérte, hogy teljesen átalakítja az ország olaj és földgáz szektorát, hogy ne a külföldi cégek, hanem a nigériaiak részesüljenek az ágazat pozitív hozadékaiból. Ennek ellenére első intézkedése komoly felháborodást váltott ki, miután 2010-ben be akarta szüntetni az üzemanyagárak állami támogatását. Ebből végül akkora balhé kerekedett, hogy országszerte tüntetések robbantak ki, megbénítva a gazdaságot. A rendeletet később visszavonták, de nem ez volt Maudeke asszony első kínos ügye a kormányban.

2007-ben ugyanis közlekedésügyi miniszterként 263 millió dollárt osztott szét különböző vállalkozók között kétes projektek kivitelezésére, amiből ő is levette a részét. Állítólag ebből a pénzből vásárolt magának egy repülőgépet és több értékes ingatlant is. Nem sokkal később pedig azért akarták felelőségre vonni, mert nyoma veszett 20 milliárd dollárnak az állami kaszából. Később pedig egy több millió dolláros  átutalási botrányba keveredett. A felelőségrevonást azonban minden esetben sikerült megúszni, köszönhetően politikai rangjának és az akkor uralkodó elit közreműködésének.

Nigéria a világ egyik legnagyobb olajkitermelő országa, ami egyben az ország gazdaságának alapját képezi.  A nyugat-afrikai ország kőolaj szektora azonban már régóta komoly bajban van, de érdemi változtatásokat eddig egyetlen hatalmon lévő kormány sem mert meghozni. Nigéria ugyanis hiába a világ egyik legnagyobb kőolaj kitermelője, nem rendelkezik az ehhez szükséges feldolgozóiparral. Ennek pedig az az eredménye, hogy olcsó áron exportálják a nyersolajat, de finomított kőolaj szempontjából már importra szorulnak, amit rendkívül drágán hoznak be az országba.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez