Az al-Kaida háborúba szólítja Szudánt

Ajmán az-Zavahri, az al-Kaida terrorszervezet második számú vezetője 2009. március 24-én, kedden egy, az interneten közzétett 17 perces videóüzenetben háborúba szólítja Szudánt; egy hosszú gerillaháborúhoz szükséges előkészületek megszervezését sürgeti, mondván: „napjaink keresztes hadjáratában (a nyugatiak) kimutatták a foguk fehérjét”.

A Zavahri által közétett felhívás hátterében a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Omar Haszan Ahmaed el-Besír szudáni elnök ellen 2009. március 4-én kiadott nemzetközi elfogató parancsa áll, miután a Bíróság bűnösnek találta a szudáni elnököt a dárfúri háborús és emberiség ellen elkövetett bűncselekményekben játszott szerepe miatt.

A terrorista vezető túl gyengének tartja a Besír vezette rezsimet ahhoz, hogy megvédje országát, üzenetében keményen fogalmazott: „ Visszatér-e Besír rendszere az iszlám és a dzsihád útjára, felhagy-e a politikai taktikázással, diplomáciai fortélyaival… ami nem hozott és nem hoz mást, csak szerencsétlenséget és tragédiákat?”- szegezte kérdését a szudáni néphez.

Dárfúrt, a Szudán nyugati részén fekvő régiót immár hatodik éve a polgárháborús konfliktus jellemzi, amely a helyi lázadó (nem arab) csoportok és a központi kormányt támogató arab milíciák között bontakozott ki. A polgárháborús állapotok mellett a lakosság helyzetét természeti csapások sora és banditák kegyetlenkedései rontják tovább. Az ENSZ felmérései szerint a polgárháborúnak 2003 óta közel 300 ezer halottja van, és megközelítőleg 2,7 millió ember vált földönfutóvá a térségben. Azonban ezeket az adatokat a kartúmi kormány nem ismeri el, véleményük szerint legfeljebb tízezren eshettek a háború áldozatául.

Az ICC márciusi 4-i döntését követően a kartúmi kormány elrendelte a Dárfúrban tevékenykedő 13 legjelentősebb segélyszervezet munkatársainak kitoloncolását, miután kémkedéssel és a hágai bírósággal való együttműködéssel vádolta őket.

Forrás: MF – AHU

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez