Felmentették a kislánycsonkító egyiptomi orvost

Szohair 13 éves volt. Körülmetélték, vagyis kivágták a csiklóját. Belehalt. A dakahliai bíróság most felmentette a „műtétet” végző orvost.

Meg a lány apját is. A bíróság szerint egyik sem bűnös. A hírt egy jogász, Atef Aboul Einein közölte az amerikai AP-vel. Hozzátéve, hogy az ítélet „meglepetésként” érte az egyiptomi jogásztársadalmat, és szélesre tárhatja az ajtót a kislányok megcsonkítása előtt.  

Nemzetközi statisztikák szerint a 15-49 éves egyiptomi nők 90 százaléka esett át ilyen sebészeti beavatkozáson, vágták ki teljesen, vagy csonkították meg a csiklóját vagy a szeméremajkát. Az Afrikában sok helyütt dívó törzsi eredetű „hagyomány” arra szolgál, hogy “elvegye a nők szexuális étvágyát”, vegyis megfossza őket az örömérzéstől.

Jóllehet az Al-Azhar, Egyiptom legfőbb vallási hatósága elítéli és iszlámellenesnek tartja az ilyen beavatkozásokat, orvosok, bábák és borbélyok gyakran végzik el őket  országszerte. Az egész világon nagy felháborodást okozott, amikor még 1996-ban a CNN riportere le is fotózott egy kislányt, akinek nemi szervét egy kairói borbélyműhelyben csonkították meg.  

Egyiptomban 2008-ban büntethetővé tették az eljárást, de most került miatta először orvos bíróság elé. A 13 éves Szohair tavaly nyáron halt meg egy magánklinikán, ahova apja kérésére feküdt be a csonkító műtétre. Jóllehet a férfi először elismerte, hogy miről volt szó, és meg is vádolta az orvost, később változtatott a vallomásán, és azt mondta: a lányának fájdalmai voltak a medencéje környékén, mégpedig „fölös” bőr miatt, amit ezért el kellett távolítani. Az orvos, Raszlan Halawa is ugyanezt állította: tagadta, hogy a nemi szerv csonkítását végezte volna el.  A kislány pedig szerinte azért halt meg, mert allergiás reakciók léptek fel az altatásnál – írja az Egyptian Streets..

A mostani per sok emberi jogi és nőjogi aktivistának adott reményt, akik abban bíztak: egy precedens értékű ítélet elriaszthatja a csonkítást végzőket és a szülőket ettől a gyakorlattól. Csalódtak. A feminista író, Mona Eltahawy azt twittelte az ítélet kihirdetése után: „Nyugodj békében, Szohair al-Bata’a. Nem felejtünk el. És valamikor, hamar, megállítjuk a lányaink kínzását és gyilkolását.”

Fotó: Egyptian Streets

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez