Az első melegesküvő Egyiptomban?

A közösségi médiában rengetegen nézték meg azt a videót, amelyen a hét végén egy meleg pár kel egybe valahol Egyiptomban egy hajón. Az országban nem szankcionálja törvény a homoszexualitást, de más jogcímekkel a hatóságok többnyire fellépnek a melegek ellen.

Minr bármelyik esküvőn, a házasolandók gyűrűt cserélnek, megölelik, megcsókolják egymást. A háttérben szól az öröm utánozhatatlan és elmaradhatatlan hangja, a zagruta, amit rendesen a nők hallatnak az egyiptomi mennyegzőkön. Itt azonban szemmel láthatólag egyetlen nő sincs, így vélhetően ez is a férfiakra maradt.

A videó persze vihart kavart az egyiptomi közösségi médiában. A homoszexuális kapcsolat tabunak számít a közvélekedésben. 2001-ben 52 férfit vettek őrizetbe egy hajón, egy meleg bulin: ez volt a legnagyobb nyilvánoságot kapott rendőrségi támadás az egyiptomi meleg közösség ellen – emlékeztet az Egyptian Streets. A férfiakat akkor megrontásért és az iszlám megsértéséért 5 évig terjedő kényszermunkára ítélték.

Az egyik emberi jogi szervezet, az Egyptian Initiative for Personal Rights szerint a homofóbia nőtt a 2011-es, Mubarak elleni felkelés óta.

Egyiptomban nem tiltja jogszabály az azonos neműek szerelmét, de “a vallás tanításainak megsértése” vagy “erkölcsi romlottság” ürügyén már nem egyszer vettek őrizetbe és börtönöztek be olyanokat, akiket homoszexualitással vádoltak meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez