Már a határon lekapcsolták a nőt, aki be akart hajtani Szaúd-Arábiába

Loujain Hathloul az Egyesült Arab Emírségekből érkezett (volna)  Szaúd-Arábiába hétfőn. A határon 24 órára megállították, aztán őrizetbe vették.  A fiatal nő maga vezette az autóját. Persze, hogy provokált. A királyságban provokációnak számít az a harc, amelyet a nők vívnak azért a jogért, hogy volán mögé úlhessenek.

Szaúd-Arábia a világ egyetlen olyan országa, ahol nem vezethetnek autót a nők. Törvény kifejezetten nem tiltja ezt, ám a hatóságok annál inkább. Őrizetbe vesznek és megleckéztetnek bárkit, aki volán mögött ülve kérdőjelezi meg ezt a “hagyományt”. De nem csak ezzel próbálják megállítani a női sofőröket. Az egyik vezető imám nem is olyan régen azzal ijesztegette a renitens szaúdi nőket, hogy visszafordíthatatlan kárt tesznek a petefészkükben, soha nem lehet gyerekük, ha autót vezetnek. Ám ők mégis újra és újra megpróbálják. Októberben például, már nem is először, a közösségi médiában posztoltak képeket magukról, a kormánykerék mögött ülve. Szerveztek és tartottak, meg a hatóságok nyomására fújtak is már le autós felvonulásokat.

A szaúdi Loujain Hathloulnak olyan jogosítványa van, amely az Öböl menti Együttműködési Tanács mind a hat tagállamában érvényes, beleértve Szaúd-Arábiát is. Az Emírségekben szerezte. És onnét próbált behajtani a hazájáb.  A határnál nem jutott tovább. Feltartóztatták, elvették az útlevelét, 24 órán át várakoztatták, majd őrizetbe veték – írja aktivisták beszámolóira és a fiatal nő Twitter-bejegyzéseire hivakozva a Gulf News. A hír gyorsan terjedt: egy, az Emírségekben dolgozó szaúdi újságírónő, Maysaa Al Amoudi azonnal a határra utazott, hogy támogassa Loujaint. Őt is őrizetbe vették és kihallgattásra vitték, állítólag mindkettőjük telefonja ki van azóta kapcsolva.

A 24 órát az autójában töltötte a fiatal nő. Az első hat óra után azt írta a Twitteren: “Ha valaki hoz nekem egy lovat vagy egy tevét a határra, lehet, hogy átengednek.” Az aktivisták szerint pontosan tudta, hogy mit csinál. Tisztában volt vele, hogy nem engedik így be a hazájába, de éppen ez volt a cél: felhívni a figyelmet arra, hogy tarthatatlan a helyzet.

Az ultrakonzervatív Szaúd-Arábiában sok nő lelkesedik azért, hogy megtanuljon, vagy ha már tud, mert titokban vagy máshol megtanult, másokat is megtanítson vezetni – mondta korábban az AFP-nek az egyik aktivista. A Koránban egy árva szó sem esik arról, hogy ne vezethetnének autót. Sőt: az iszlám jogrendben, a shariában sem – érvelnek. Minden ürügy, amit a hatóságok vagy a papok felhoznak, régről örökölt szokásokra hivatkozik. De ahogy a próféta idejében az asszonyok lovagolhattak és tevegelhettek, nekünk is jogunk van autót vezetni – ha csak nem kívánják, hogy térjünk vissza az öszvérekhez és a lovakhoz.

A nők ezen kívül anyagi megfontolásokra is hivatkoznak. De hiába mondják, hogy sokba kerül külön sofőrt tartani csak azért, mert ők nem vezethetnek, ez a jelek szerint senkit sem hat meg. Az engedetlenségi akciók még 1990-ben kezdődtek: akkor félszáz nőt vettek őrizetbe és büntettek meg keményen egy autós tüntetés után. Három éve 40-en megint megpróbálták: közülük már csak azt tartóztatták le, aki az arcát adta a kampányhoz és kitette élményről szóló videót az internetre. A többiekkel “csak” esküt írattak alá  arról, hogy többé nem ülnek a volán mögé.

{youtube}gke1CYaKVOY{/youtube}

Az aktivisták úgy gondolják: az autóvezetés azért jelképes, mert ha itt sikerülne áttörést elérniük, az dominó-effektust indíthatna el. Több és több jogot sikerülne kiharcolniuk. Mert ha nem kellene férfi sofőrre támaszkodniuk, akkor egy csomó dolgot tudnának önállóan megoldani. Olyanokat, amikhez ma még férfi gyámok beleegyezése kell. És ez az, amitől fél a szaúdi társadalom: hogy a nők kikerülhetnek a férfiak totális kontrolja alól – mondják a feministák.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez