Súlyos vádak a nigériai rendőrség ellen

Komoly visszaélésekkel és korrupcióval vádolják a nemzetközi emberjogi szervezetek és aktivisták a nigériai rendőrséget, a mostanában kiadott egyik jelentésükben.

Sokkoló információk kerültek elő az olajban gazdag afrikai állam rendőreinek tevékenységéről. A nemrég közzétett jelentésben számos nigériai rendőrt vádolnak korrupcióval, kínzással, gyilkossággal és megvesztegetéssel. Számos esetben rendőri túlkapásokról és érthetetlen intézkedésekről, ok nélküli letartóztatásokról számolnak be a szemtanúk és érintettek, akik teljes névtelenséget kértek, félve az estleges bosszúhadjárattól. A jelentésben több olyan esetről is beszámolnak, amikor a rendőrök kevesebb, mint 13 centért vertek meg emberek.

A megkérdezettek közül többen is állították, hogy a rendőrök lefoglalják az útszéli árusok portékáit és megvesztegetik őket, hogy fizessenek nekik. A prostituáltakat is arra kényszerítik, hogy a pénzüket adják át nekik, és ha nem engedelmeskednek, megerőszakolják őket. A szemtanúk állítása szerint a rendőrök sokszor ok nélkül beviszik az embereket a rendőrkapitányságra, ahol 40 dollárt kell fizetniük, hogy távozhassanak.

Az aktivisták és az emberjogi szervezetek hosszú ideje kritizálják a nigériai rendőrséget az önbíráskodás miatt. A jelentés szerint a rendőrség ezekből a korrupt pénzekből vásárol modern berendezéseket. A legtöbb esetben bizonyosan nem a közrendőröknél marad a pénz, hanem felsővezetők teszik azt zsebre.

forrás: www.news24.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez