Atomerőművet építene Egyiptom

Egyiptom, Kairó – Nukleáris erőmű építésére készül Egyiptom, Az energiaügyi miniszter bejelentése szerint az első reaktorok 2019-ben termelhetnének áramot.

Az egyiptomi energiaügyi miniszter azt is bejelentette, hogy 2025-re további három nukleáris erőművet akarnak rendszerbe állítani. Hassan Youniss becslése szerint egy-egy erőmű 1,5 és1,8 milliárd dolláros költségvetésből épülhet. A tervezésre és az építésre nemzetközi nyilvános pályázatot írnak ki még az idén

Az első egyiptomi nukleáris erőmű program alapján 2007-re már több atomerőműnek kellett volna üzemelnie a Nílus országában. Az 1986-os csernobili baleset után azonban leállították a programot.

Az észak-afrikai országok sorra jelentik be, hogy új utakat keresnek az olaj utáni időszakra. Legutóbb Algériában a napenergia kiaknázására tettek javaslatot, mert bár Algéria jelentős földgázvagyonnal rendelkezik, a készletek gyorsan fogynak. Most úgy számolnak Algírban, hogy három évtized múlva már komolyan szükség lesz az újratermelődő energiaforrásokra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez