A túlzott rajongás elsodorta a tunéziai külügyminisztert

Tunézia, Tunisz – Lemondott hivataláról Ahmed Abderraouf Ounaïes tunéziai külügyminiszter. A 75 éves politikust párizsi látogatásának körülményei sodorták el. Az átmeneti kormány is túlzottnak találta a francia külügyminiszter iránti rajongását.

Az idős politikus éppen egy hete volt miniszter (január 27-én került be az átmeneti kormányba), amikor hivatalos látogatásra Párizsba utazott. A Quai d’Orsay-n a francia külügyek irányítója Michel-Aillot Marie (MAM) fogadta. Ounaïes valószínűleg megszédülhetett a párizsi levegőről, mert a kétoldalú kapcsolatokban is szokatlanul meleg szavakkal méltatta a MAM-it. Egyebek között megjegyezte, hogy „Minden körülmények között, minden fórumon szeretem hallgatni Michele Aillot Marie asszonyt”. Később még hozzátette, hogy a francia külügyek irányítójában „Tunézia nagy barátját” látja. Nem meglepő, hogy ezek a kijelentések a tunéziai külügyminisztériumban botrányt kavartak. Ekkor már ismert volt, hogy a párizsi külügyminiszter többször kölcsön kapta Ben Ali magánrepülőgépét és Franciaország még akkor is segítséget ajánlott a tunéziai biztonsági erőknek tömegoszlatási technikák elsajátításához, amikor a Ben Ali rendszer minden ízében recsegett.

Ounaïes visszatérése után beosztottjai tüntetést szervezetek a miniszteri iroda elé. Lemondását követelték. Ezt követően gyakorlatilag már nem dolgozott a Párizsban megszédült idős politikus.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez