Kínos vendég Dél-Szudánban

Egyesült Államok, New York – Kellemetlen helyzetbe kerülhet az ENSZ főtitkár a hétvégi dél-szudáni függetlenségi ünnepségen. A dél-szudáni vezetés ugyanis szeretné vendégül látni Omar al-Basír szudáni elnököt, aki ellen több nemzetközi elfogatóparancs is érvényben van.

 Már al-Basír nevének említése is kellemetlen pillanatokat okoz az ENSZ diplomatáinak a hétvégi dél-szudáni függetlenségi ceremónia előtt. A kartúmi államfő ellen háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Az elmúlt három évben azonban al-Basír mindig kijátszotta az őrizetbe vételt. Így a szudáni politikus és Ban-ki Moon közös részvétele Dél-Szudán függetlenségi ünnepségén meglehetősen pikáns. Ha ugyanis a szudáni elnök megjelenik, akkor bilincsnek kellene kattannia a kezén.

 

Mindenesetre egy alkalommal már volt hasonló helyzet. Januárban az Afrikai Unió csúcstalálkozóján került egy terembe Ban-ki Moon és Omar al-Basír. Akkor a két politikus nem szólt egymáshoz. Most is ez lehet a megoldás.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez