Liberálisok az iszlamisták ellen Egyiptomban

Egyiptom, Kairó – Az egyiptomi liberális pártok szövetséget kötöttek, koalíciójukhoz csatlakozott egy mérsékelt iszlamista párt is. A liberálisok elmondták, csak így van esélyük arra, hogy a novemberi parlamenti választáson méltó ellenfelei legyenek a nagy népszerűségnek örvendő iszlamista pártoknak.

 

A liberálisok célja az, hogy Egyiptomban polgári demokrácia jöjjön létre. Tizenöt liberális csoportosulás fogott össze, hogy létrehozza az „Egyiptomi Blokkot”. A pártok közösen dolgoznak együtt annak érdekében, hogy elég pénzt szedjenek össze a kampányra és eséllyel tudjanak indulni a választáson. A liberálisok szerint, ha az iszlamisták nyerik a novemberi választásokat, akkor könnyen vallási államot teremthetnek Egyiptomban. A liberálisok legnagyobb riválisa a Muzulmán Testvériség, amely az egyik legjobban szervezett és legnagyobb támogatással bíró szervezet Egyiptomban.

Hoszni Mubarak elnök lemondása után a pártok soha nem látott politikai szabadságot élvezhetnek az országban. A legnagyobb támogatással a Muzulmán Testvériség rendelkezik. Vezetőik kijelentették, hogy az 504 parlamenti mandátum legalább 50%-át szeretnék elnyerni. Nagy a várakozás Egyiptomban, ahol évtizedek óta csalások övezték a választásokat. Sokan azt remélik, hogy az idei megmérettetés szabad és tiszta lesz.

Szakértők szerint a liberálisoknak nagyon bele kell húzniuk ahhoz, hogy megszorongassák a Muzulmán Testvéreket. A liberális pártoknak messze nincs akkor támogatottságuk, mint az iszlamistáknak. A november pedig egyre közelebb van.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez