A Boko Haram visszautasítja az amnesztiát Nigériában

Nigéria, Kano –  Még hogy a kormány bocsátana meg nekünk? Nevetséges! Nekünk kellene megbocsátanunk a kormánynak! – fogalmazta meg véleményét egy hangüzenetben a Boko Haram vezetője. Abubakar Shekau szerint az állam, a hadsereg és a rendőrség az, amely bűnöket követ el a lakosság ellen, melyet az iszlamista szervezet védelmez.

A Boko Haram vezetője megerősítette, hogy az iszlamista szervezet célja Nigéria kettéosztása és az északi részen egy iszlamista állam megteremtése. Nigéria északi részén a lakosság többsége muzulmán, de élnek ott keresztények és a törzsi vallások hívei is. Sok muzulmán az ország déli részén él az olajvidéken, ahol magasabb az életszínvonal.
 Az északi államok vezetői sürgették Goodluck Jonathan elnököt, hogy hirdessen amnesztiát, mert a Boko Haram és a hadsereg harcai állandó zűrzavart jelentenek Nigéria északi részén. Az államfő korábban nem volt híve az amnesztiának, de egy hete összehívott egy bizottságot, melynek feladata lett volna az amnesztia kidolgozása. Erre válaszul született meg most a Boko Haram elutasító nyilatkozata. A Boko Haram eddig már több mint 2000 embert ölt meg Afrika legnépesebb államában.
  Nigériában 2009-ben hirdetett amnesztiát az akkori elnök, méghozzá a Delta vidéken, ahol a helyi maffiák emberrablásai és az olajvezetékek megcsapolása már az olajtermelés biztonságát veszélyeztette. Akkor az amnesztia siker volt: a bűntények száma radikálisan csökkent, de minden csoda három napig tart! Ma már csaknem annyi emberrablást követnek el a Delta vidéken, mint az amnesztia előtt!
   Az Egyesült Államok terroristának minősítette a Boko Haram vezetőit, de magát a szervezetet nem, mert Nigéria kormánya erre kérte Washingtont. Nigéria szeretne megállapodni a fanatikus iszlamista szervezettel, amely most visszautasította az amnesztiát, melyet a kormány még fel sem kínált neki Afrika legnépesebb államában, Nigériában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez