Kínai kórház Maliban

Kórház a sivatag szélén- Gao városa mellett, Mali északi részén az ENSZ békefenntartó erőinek kínai alakulata megmutatta, hogy mire képes manapság a kínai technológia! Hetek alatt kórházat húztak fel a város szélén, és már meg is kezdte működését az egészségügyi intézmény, amely helyi betegeket is fogad.

Gao városában nemrég még az iszlamista milícia volt az úr: a futballstadionban kezeket és lábakat vágtak le az iszlámbíróságok ítéletei alapján. A francia csapatok 2013- ban verték ki innen az iszlamista milíciákat. Helyüket most az ENSZ békefenntartó erőinek kínai alakulata foglalta el. A kínaiak úgy gondolták: a békéhez nemcsak katonák, de orvosok is kellenek! Ezért villámgyorsan kis kórházat építettek. A kétszintes 600 négyzetméteres kórház nem nagy, de a célnak megfelel: máris népszerű a helyi lakosság körében. Itt ugyanis a gyerekek olyan oltásokat is megkaphatnak, amelyekre másutt nincs sok remény.
Kína egyre komolyabban veszi Afrikát: ezt mutatta, hogy Li Kocsiang miniszterelnök 12 milliárd dolláros segély programot jelentett be Addisz Abebaban. Afrika első számú gazdasági partnere már ma is Kína, de Pekingben hosszú távon gondolkodnak, és tovább erősítik az együttműködést. Afrika ugyanis a világ leggyorsabban fejlődő kontinense. Ezért is ajánlotta fel Li Kocsiang miniszterelnök, hogy részt vesznek az infrastruktúra fejlesztésében, hiszen ezen a téren a fekete kontinens még eléggé elmaradott. A Maliban működő kis kínai kórház azt mutatja, hogy Peking nagyon komolyan veszi az afrikai együttműködést, hiszen más országok békefenntartó alakulatai nemigen szoktak kórházat építeni egy afrikai országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez