Keresztény-muszlim összecsapások a Közép-afrikai Köztársaságban

Legkevesebb hetvenöt ember vesztette életét keresztény és muzulmán civilek közötti összecsapásokban a Közép-afrikai Köztársaság fővárosától nyugatra fekvő Bodában az utóbbi héten – közölték hétfőn helyi egyházi források.

 “Legkevesebb hatvan ember azonnal meghalt, a sebesültek közül tizenöten pedig a kórházban vesztették életüket” – mondta telefonon Cassien Kamatari, a bodai Szent Mihány-plébánia papja, hozzátéve, hogy a Banguitól mintegy száz kilométerre található településen még mindig tombol a vallási erőszak.

Kamatari arról számolt be, hogy erősen felfegyverzett muszlimok barikádokat emeltek a településről kivezető utak mentén és előző kedd óta folyamatosan támadják a keresztény lakosságot. A helyi keresztények közül sokan a plébánián kerestek menedéket. Jelenleg ezerötszázan tartózkodnak a parókián.

A keresztény lakosságnak nem állnak rendelkezésére megfelelő források a védekezésre, csak vadászpuskáik és házilagos készítésű fegyvereik vannak. A plébánián menedéket keresőknek a tájékoztatás szerint nincs mit enniük. A pap megerősítette, hogy segítséget kért az országban állomásozó nemzetközi erőktől, eddig azonban nem érkezett segítség.

A hetvenöt keresztény áldozaton felül minden bizonnyal muzulmán halottjai is voltak az erőszakcselekményeknek, a pontos számok azonban nem ismertek.

Edouard Guillaud francia vezérkari főnök eközben azt mondta hétfőn Banguiban, hogy a Sangaris elnevezésű francia katonai művelet két hónappal ezelőtti megkezdése óta részben sikerült megfékezniük az erőszakot az afrikai országban. A tengernagy mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a feladat nehéz. “Nincs frontvonal, nincs kézzelfogható ellenség… ez a legnehezebb feladatok egyike egy katona számára” – tette hozzá.

A Séléka muszlim lázadócsoport tavaly döntötte meg a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát, ami után az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a Séléka fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztények között. A vérontások beszüntetése végett Franciaország – az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyásával – tavaly decemberben katonai erővel beavatkozott. Párizs eddig 1600 fegyverest küldött a mintegy 4600 afrikai békefenntartó mellé. A konfliktus nyomán már több mint ezren vesztették életüket, és a lakosság több mint ötöde kényszerült otthona elhagyására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez