Sok fiatal nem vesz részt az egyiptomi elnökválasztáson

Az egyiptomi elnökválasztást körülvevő, mindent átfogó felhajtás ellenére sok fiatal nem vesz részt a szavazáson, amely szerintük “egy további szög a forradalom koporsójában”.

 Többek között a Hoszni Mubarak elnök autokratikus uralmának véget vető 2011-es felkelés egyik fő elemét alkotó ifjúsági mozgalom, az Április 6. ellenzi a szavazást. A szervezet szerint a voksolás egy bohózat, és azzal vádolja a hatóságokat, hogy a helyi sajtón keresztül a volt hadseregparancsnok és védelmi miniszter, Abdel-Fatah asz-Szíszi népszerűségének hamis képét keltik a népben.

A nemrég betiltott Április 6. több alapító tagja jelenleg hároméves börtönbüntetését tölti. Azért ítélték el őket, mert egy újonnan hozott rendelet ellen demonstráltak. A szóban forgó szabály lényegesen korlátozza a tüntetések jogszerű megrendezésének lehetőségét, szigorú előfeltételekhez és hatósági engedélyekhez köti őket.

A szavazással szembeni ellenérzésüknek hangot adó fiatalok nem feltétlenül csoportokba tömörülve tevékenykednek. A népszerű blogger, Váel Eszkandar Facebook-oldalán azt írta: a hadsereg parancsol Szíszinek, a rendőrség letartóztatja az ellene tüntetőket, az igazságszolgáltatás rács mögé zárja az ellenzéket, a sajtó meg felsőbbrendű lényt csinál a tábornokból.

A jelenlegi szavazás jogszerű lebonyolítását – az ország történelmében először – az Európai Unió megfigyelői is felügyelik. A hétfő óta tartó voksolás alatt eddig nem érkezett jelentés lényeges szabálysértésről.

Eszkandar egy nappal a választás megkezdése előtt a Daily News Egypt napilapban megjelent cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy “a voksolás eredményét meghamisítani szükségtelen, mivel az egyiptomi közvéleményt manipulálták, az eltérő véleményeket pedig elhallgattatták.”

Szíszi esélytelennek tűnő riválisára, Hamdín Szabbáhira “csak azért volt szükség, hogy így a pluralitás és a makulátlan demokrácia benyomását keltsék” – mondja Ammár Abu Bakr graffitiművész, akinek az egyiptomi forradalom alatt készített falfestményei nemzetközileg ismertté váltak, és egyebek mellett az Oscar-jelölt A tér (The Square) című dokumentumfilmben láthatóak.

Abu Bakr szerint a választások “egy további szöget ütnek a forradalom koporsójába”. A 34 éves festő 2011-ig a Luxori Egyetem Képzőművészeti Karán volt adjunktus. A Mubarak elleni felkelés elején otthagyta állását, és a korszakváltó megmozdulás meghatározó alakja lett.

A véres összecsapások színterévé vált Tahrír térből induló Mohammed Mahmúd utca egyik fala vált “a forradalom újságjává”, ahogyan Abu Bakr a mai napig folyamatosan változó, mintegy ötven méter hosszú falszakaszt hívja. A fiatal művész és társai nemritkán golyózápor közepette örökítették meg a körülöttük tomboló felkelés eseményeit és az agyonlőtt aktivisták portréját.

Abu Bakr szerint az ország jelenleg egy olyan tekintélyelvű berendezkedés felé halad, amely rosszabb, mint Mubarak rendőrállama. Egyik társa, Ganzír, ugyancsak ismert graffitiművész, két hete menekült el az országból, miután egy neves tévészemélyiség a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalommal hozta összefüggésbe. A hatóságok a hadsereg által elnöki tisztségéből tavaly nyáron elmozdított iszlamista Mohamed Murszit támogató szervezetet hivatalosan terrorcsoportnak nyilvánították.

Oszama Kamál tévéműsorában azt állította, hogy egy Szíszi-ellenes kampány mögött, amelyben Abu Bakr és Ganzír is részt vett, valójában a Muzulmán Testvériség áll. Ganzírt nem csupán név szerint említette, hanem fényképe is megjelent a műsorban.

Abu Bakr hangsúlyozta, hogy éppen az efféle médiakampány, nem pedig az éppen hatalmon lévő vezető személye ellen harcol falfestményeivel. A fiatal művész meggyőződése, hogy az emberek megint ki fognak vonulni az utcára, amikor rájönnek, hogy nem változott semmi.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez