Szeméremsértés-e két fiatal csókja a Facebookon?

Pénteken dönt erről a bíróság Marokkóban, ahol szabadlábra helyezték a 14 és 15 éves “tettest”, akik hat napot töltöttek előzetesben. A feljelentés nemcsak a két fiatalra vonatkozik, de arra a társukra is, aki lefotózta őket, és a képet- a hozzájárulásukkal- feltette a Facebookra.


A fiatalok “nem bántak meg semmit”, társaik szolidaritási akciókat szerveznek az egész országban. Egyrészt arra szólítottak fel mindenkit, hogy lájkolják az ominózus képet, és terjesszék azt a világhálón! Legkevesebb egymillió csók fotót!- ez a kampány elnevezése. A másik kezdeményezés: tüntetés Nador városában, ahol a fiatalok élnek, és ahol pénteken bíróság elé kell állniuk. Milyen büntetés vár rájuk, ha elítélik őket? Elvben akár kétéves börtön is kiszabható közszemérem sértés címén Marokkóban, de ezt kevéssé tartják valószínűnek. A feljelentő szervezet is közölte: fontolgatja azt, hogy visszavonja beadványát.

A fiatalok viszont tesztnek tekintik: mit tehet meg a hatóság és mit nem?! Mennyire szabad a fiatalok partner választása? Mi kerülhet fel a Facebookra és mi nem? A konzervatív vallásos ország borzasztóan fiatal, és az ifjú nemzedék számára a Facebook egészen mást jelent mint az idősebbek számára. Marokkó uralkodója és a kormány sincs könnyű helyzetben: bár Mohamed király a próféta leszármazottja, de fanatikus iszlamista csoportok gyakran támadják “a marokkói társadalom világias lazaságát”, és követelik Mohamed próféta szigorú törvényének, a sarianak a bevezetését. A Facebookon csókolózó fiatalok ügye így fontos társadalmi-politikai kérdéssé válik nemcsak Marokkó, de a modernizáció problémáival küzdő többi muzulmán állam számára is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez