Líbiai milicisták szórakoztak a kiürített tripoli amerikai nagykövetség medencéjében (videóval)

Ruhástól ugráltak az első emeleti teraszról a diplomaták által hátrahagyott amerikai követséghez tartozó úszómedencébe egy iszlamista milícia tagjai egy, a YouTube videomegosztóra vasárnap feltöltött amatőr videó tanúsága szerint.

 Deborah Jones amerikai nagykövet a Twitteren megerősítette, hogy a felvételek az amerikai diplomaták lakókörzetében készültek, ugyanakkor leszögezte, hogy a magát a képviselet épületét őrzik és nem fosztották ki. A tripoli amerikai nagykövetséget több mint egy hónappal ezelőtt Máltára evakuálták a rivális milíciák között kitört harcok miatt.

Az amerikai nagykövetséget, csakúgy mint Tripolit és annak nemzetközi repülőterét saját bevallása szerint a múlt hét óta a Líbia Hajnala elnevezésű iszlamista milíciaszövetség tartja ellenőrzése alatt. A milícia részéről az amerikai média megkeresésére azt a tájékoztatást adták, hogy a nyilvánosságra került képsorokon elszigetelt eset látható, amelyet a vezetés elutasít. Egyúttal felhívták a figyelmet arra is, hogy a felvételen látható személyek nem fosztogattak és kárt nem okoztak.

A magát a demokratának hirdető Líbia Hajnala nem áll kapcsolatban az Anszár as-Saría terrorszervezettel, amely 2012. szeptember 11-én támadás hajtott végre a bengázi amerikai konzulátus és a CIA irodája ellen. Az akcióban négy amerikai, köztük Christopher Stevens tripoli nagykövet életét veszette.

{youtube}xEW4pXaCNnY{/youtube}

 

A Líbia Hajnala az előző hétvégén több hetes harcok után ellenőrzése alá vonta Tripolit, majd bejelentette, hogy a június 25-én megválasztott, nemzetközileg is elismert parlament jogkörei visszaszállnak az Általános Nemzeti Kongresszusra (ÁNK), amely a választás előtt gyakorolta átmenetileg a hatalmat. A csoportosulás szerint a törvényhozás megsértette az ország alkotmányát azzal, hogy külföldi beavatkozást szorgalmazott Líbiában.

Az ÁNK új kormányfőt nevezett ki, így Líbiában két rivális parlament és kormány működik. A két hónapja megválasztott parlament a Líbia Hajnalát és Anszár as-Saríát egyaránt terrorszervezetnek tekinti.

Líbiában a központi vezetés Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése óta képtelen kiterjeszteni hatalmát az ország egészére, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom során verbuválódott különböző fegyveres csoportokat. Ez utóbbiak az országban több helyen maguk tartják kézben a közigazgatást, emiatt a kormány rájuk van utalva.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez