A WHO üdvözölte az Egyesült Államok Ebola-ellenes támaszpontjának tervét

Az amerikai kezdeményezés fő eleme, hogy kiképez több ezer egészségügyi dolgozót az Ebolával fertőzöttek ellátására, és háromezer tagú katonai személyzetet telepít a térségbe, hogy összehangoltan és rendben vegyék fel a harcot a pusztító járvány ellen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményben üdvözölte az Egyesült Államok Ebola-ellenes támaszpontjának tervét, mert az jelentősen hozzájárulhat azokhoz a korábbi erőfeszítésekhez, amelyekkel útját állnák a járvány terjedésének Nyugat-Afrikában.

Margaret Chan, a WHO igazgatója a még kedden közzétett dokumentumban hangoztatta, hogy az új amerikai kötelezettségvállalás támogatás nyújt az ENSZ-nek és más nemzetközi partnereknek, hogy segítsék a guineai, libériai, Sierra Leone-i, nigériai és szenegáli kormány munkáját a járvány terjedésének megakadályozásában. Hozzátette, éppen olyan jelentős mértékű támogatásra van szükség, mint amelyet az Egyesült Államok nyújt, hogy elfojtsák a kórt.

Az amerikai kezdeményezés fő eleme, hogy kiképez több ezer egészségügyi dolgozót az Ebolával fertőzöttek ellátására, és háromezer tagú katonai személyzetet telepít a térségbe, hogy összehangoltan és rendben vegyék fel a harcot a pusztító járvány ellen. Az amerikai egészségügyi kontingens központja Monroviában lesz, Libéria fővárosában. Emellett ellátó központokat is építenének a kór sújtotta területeken.

A mostani a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta, eddig már közel 2500 halálos áldozata van Nyugat-Afrikában. A kór terjedése februárban Guineában kezdődött, és a járvány azóta Sierra Leonéra és Libériára, valamint – Nigéria mellett – a Kongói Demokratikus Köztársaságra és Szenegálra is átterjedt.

A betegség tünetei közé tartozik a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez