A szexuális csonkítás ebola miatt szünetel

A hatmilliós Sierra Leoneban már 1600-an meghaltak ebolában. A fertőzés veszélye miatt a hatóságok betiltották a szexuális csonkítást, mely ebben a kis országban a nők 90%-át érinti.

2000 soweis /bába/ retteg és nem végzi el a csonkítást, mert attól fél: menetközben megkaphatja ő is az ebolát. A szexuális csonkítást ellenző mozgalom vezetője szerint már kilenc soweis halt meg így. A bábák országos tanácsának elnökasszonya szerint ez nem igaz: egyetlenegy soweis sem halt meg még az ebola következtében. Azt viszont elismerte: egyelőre nem végeznek szexuális csonkítasokat Sierra Leoneban. Ahol vidéken minden lányon elvégezték eddig a műtétet, a városokban csak minden második lánynak ez a sorsa. Nem hivatalos statisztika szerint a 15-49 éves nők 90%-a ebbe a kategóriába esik. A csonkítás a csikló eltávolítását, esetleg a nagyajkak levágását jelenti. A hagyományok szerint ez a műtét, amely csökkenti a nők szexuális örömérzetét biztosítja később hűségüket.
Az ebola ellen kétségbeesetten küzdő ország viszont betiltotta a műtétet, mert fél a tömeges fertőzéstől. Nem alaptalanul: a bábák ugyanis sokszor semmibe veszik a higiéniai szabályokat, és egyetlen eszközzel egy tucatnyi kislányt csonkítanak meg. Ha valaki közülük azt ebola virus hordozója, akkor az összes többi is fertőződhet, hiszen a vírust vérrel a legkönnyebb átvinni a másik emberre.
Épp ezért az állam 115 dolláros büntetéssel sújtja azt a bábát, aki a tilalom ellenére elvégzi a kínos műtétet. Sierra Leoneban – Afrika és a világ egyik legszegényebb országában, ahol az egy főre jutó GDP 485 dollár- ez hatalmas összegnek számít. Így tehát az ebola nem várt kedvező mellékhatása, hogy leálltak a szexuális csonkító műtétek. De meddig? A bábák országos tanácsának elnökasszonya közölte: a 2000 soweis, aki most retteg az ebolától, alig várja, hogy a járvány véget érjen, és újra megkezdhessék a kislányok csonkítását.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez