Önnek biztonságos a jelszava? Edward Snowden megmondja

Edward Snowden nevét talán az egész világon megismerték, amikor szigorúan titkos amerikai hírszerzési dokumentumokat szivárogtatott ki. Az egyetlen hely, ahol még mindig kissé ködös, hogy ki is ez az ember valójában, az nem más, mint az Egyesült Államok.

John Olivernek sem kéne ismeretlennek lennie, hiszen korábban már írtunk róla és egyszemélyes showműsoráról. Az általában komoly társadalmi és politikai kérdéseket megragadó, de egyben többnyire vicces műsorvezető úgy döntött, interjút készít a 31 éves Snowdennel, aki szívesen vállalta ezt.

Kezdjük egy rövid ízelítővel, hogy hűek maradjunk a címhez: alább gyorsan megtanulhatjuk azt, hogyan kell relatíve biztonságos jelszót kitalálnunk, az eddigi „password” vagy „onetwothreefour” helyett.

A teljes interjú jóval hosszabb volt természetesen, és főként arról volt benne szó, hogy Oliver segített az átlagember számára érthetővé tenni Snowden törekvéseit. A teljes részt a cikk végén találja.

Oliver mindig is híres volt arról, hogy szereti emberközelien bemutatni a látszólag bonyolult problémákat. Mindig elmondja, hogy az átlagembert nem érdeklik a részletek és a tekervényes politikai-gazdasági indokok. Ami így is van. Ezen ötlettől vezérelve tette olyan kontextusba Snowden sokak által meg nem értett törekvését, amit mindannyian érthetünk: ha készítene egy képet a péniszéről, mit szólna, ha a kormány látná és elmentené azt?

Majd szép lassan minden, Snowden által megfogalmazott aggodalmat erre az analógiára húzott fel, sőt még apró közvélemény-kutatást is készített hozzá.

A megkérdezett emberek nagy részének fogalma sem volt arról, ki az a Snowden, akiknek pedig mégis volt valami elképzelése, az inkább a Wikileaks botránnyal kapcsolta őt össze. Amikor arról kérdezték őket, aggódnak-e amiatt, hogy a kormány megfigyeli őket és kontrollálja az információáramlást, nem izgatták fel magukat túlságosan. Ám amikor arra terelődött a szó, hogy zavarná-e őket, ha a kormány elmentené az ő privát pucér képeiket, már mindjárt komolyabban elkezdte érdekelni őket a téma.

A műsort mindentől függetlenül is érdemes megnézni, ugyanis igazán szórakoztató interjút sikerült összehozni Snowdennel.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez