Már nem adhatják férjhez 16 évesen a lányokat

Peter Mutharika malawi elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely 16 évről 18-ra emeli a házasságkötés korhatárát. A malawi vezetés az új házassági törvénnyel szeretné visszaszorítani a gyermekházasságok számát, amely világviszonylatban nézve is a legmagasabb az országban.

Nemzetközi jogvédő szervezetek nyomására a malawi parlament két hónapja szavazta meg az új jogszabályt, amelynek az életbe léptetéséhez még az elnök aláírására volt szükség. Az új törvény az életkor megemelése mellett más rendelkezéseket is tartalmaz. Ilyen például az özvegyeknek járó juttatások és az örökségből való részesedés biztosítása. Korábban ugyanis a végrendelet döntött arról, hogy az elhunyt férj özvegye mekkora arányban részesül az örökségből. Az új törvény érelmében azonban az özvegyek mostantól a hagyaték 50%-ára jogosultak.

Az új törvény kimondja azt is, hogy ha kiskorú párnak gyermeke születik, akkor a fiú családjának kell gondoskodnia a kisbabáról, amíg gyermekük és párja nem képes önállóan eltartani magát. Civil és emberi jogi szervezetek számára komoly csalódás azonban, hogy az új törvény nem ismeri el a melegházasságokat, sőt még a homoszexualitást sem.

Az új házassági törvény valódi célja azonban a gyermekházasságok megakadályozása. A délkelet-afrikai országban rengeteg kislánynak akarata ellenére kellett férjhez mennie, mert családja képtelen lett volna eltartani és iskolába járatni. Malawi ugyanis a világ egyik legszegényebb országa, ahol 15 millió ember él mély szegénységben. Ezért bevett szokás számtalan család számára, hogy a kislányokat még kiskorukban férjhez adják, az értük járó hozományért.          

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez