Arab feliratokkal a nyilvános vizelés ellen

Egy roppant érdekes módszerrel akarják megoldani a férfiak nyilvános vizelésének problémáját Bangladesben: arab feliratok felfestésével, amit a helyi muszlimok amolyan “szent nyelvnek” tartanak. Így kétszer is meggondolják, hogy hol eresszék ki a fáradt gőzt.

A nyilvános vizelés egy általános probléma Bangladesben, ahol komoly hiány van a nyilvános illemhelyiségekből. A fővárosban Dakkában például csak 47 nyilvános toalett működik, de nem jobb a helyzet a családi otthonok esetében sem: csak a leggazdagabbak rendelkeznek vízöblítéses vécével, mintegy 5 millió ember pedig a szabadban – vagy az utcán – végzi a kis meg a nagydolgát. Emiatt a legtöbben inkább a fák tövében, falaknál és az épületeknél könnyítnek magukon, napszaktól és forgalomtól függően szinte mindig látni valakit, aki éppen ott vizel.

A város vezetésének már kezdett elege lenni ebből, ezért úgy döntött, hogy harcot hirdet a férfiak nyilvános vizelései ellen. Először bengáli nyelven írták ki, hogy „tilos levizelni”, vagy a „törvény lesújt a pisilő férfiakra”, de ez a kampány semmiféle eredményre nem vezetett, s az „incidensek” csak tovább folytatódtak. Volt, hogy letartóztattak valakiket „illegális vizelésért”, rendőrök járőröztek azok a helyeken, ahol gyakran könnyítettek magukon a férfiak,  ám ez a módszer sem érte el a kívánt hatást és a rendőrök is tiltakoztak az ellen, hogy ilyen megalázó munkát végezzenek.

Azonban a vallásügyi minisztériumnak egy rendkívül érdekes ötlete támadt: ne bengáli, hanem arab nyelvű feliratokat fessenek fel a falakra. Ugyanis erre a nyelvre sok bangladesi muszlim egyfajta „szent nyelvként” tekint. A lakosság csak nagyon kis része tud arabul – akkor is csak a Korán-féle írást és kifejezéseket ismerik – de mélységesen tisztelik az arab nyelvet. Annyira, hogy már egyesek szemében tilos megbecsteleníteni, szidalmazni vagy bírálni, mert akkor „átkozottak lesznek”.

A bangladesi városvezetés tehát erre a hiedelemre játszott rá. Az ötlet eredetileg a szomszédos Indiából származik, ahol szintén hasonló problémával szembesültek a hatóságok. Végül úgy oldották meg a kérdést, hogy hindu istenek és istennők képét rakták ki a falakra és az épületekre és így a férfiak kétszer is meggondolták, hogy mit vizelnek le.

A kampány eléggé megosztja a bangladesieket. Egy részük szerint „ötletes, ahogy az iszlám vallás elemeit próbálják meg felhasználni egy higiénikusabb környezet létrehozása érdekében, ami a gyakorlatban működik is”. Mások szerint viszont ezzel „vallási tévhitet kreálnak” és „vakbuzgóvá” teszik a bangladesieket. Továbbá néhány kommentelő szerint inkább nyilvános illemhelyiségek építésére kellene fókuszálni, „nem pedig falfirkákra”, mert bár kétségtelen, hogy nem oda fognak vizelni, de a vécék száma attól még nem lesz több. Ráadásul még az a kevés illemhely, ami Dakkában működik, az is főleg a férfiak számára van fenntartva, a nők számára szinte semmi nem áll rendelkezésre, ha az utcán tör rájuk a szükség.

Mindenesetre a „Nyelv számít” című videó is bizonyítja, hogy a bangladesi férfiakat meglepte a kezdeményezés és sokan inkább máshol eresztették ki a fáradt gőzt, nem az arab feliratok alatt…

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez