A foci esete a politikával Iránban

Örmény keresztény kapitánya van az iráni futball válogatottnak. Haszan Rohani elnök nemzetiségi tanácsadója javasolta, hogy Andranik Teymouriant állítsák a posztra. “Büszke vagyok arra, hogy egy muzulmán csapat kapitánya lehetek, ez növeli az örmény kisebbség presztízsét Iránban” – mondta a lófarkas középpályás, akinek beceneve a pályán: szamuráj.

Nem véletlenül fogadták meg a futball irányítói az államfő nemzetiségi tanácsadójának javaslatát. Rohani elnök jobbkeze ugyanis korábban a titkosszolgálat főnöke volt. Most hozzá tartoznak a vallási és nemzeti kisebbségek Iránban. Az elnök szeretné javítani Irán nemzetközi presztízsét, melyet elődje, Mahmud Ahmadinezsád ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolt.

Amikor az elnök New Yorkba látogatott az ENSZ közgyűlésére, akkor magával vitte az iráni parlament egyetlen zsidó képviselőjét. A középkorban igen jelentős zsidó kisebbség élt a Perzsa Birodalomban, de a számuk Izrael megalakulása után radikálisan csökkent. A maroknyi zsidó közösségnek az államfő igyekszik apró előnyöket nyújtani: a kormány például félmillió dollárt adott a teheráni zsidó kórház felújítására. Ezenkívül elrendelték, hogy szombaton, mely a vallásos zsidók számára ünnepnap, a zsidó diákoknak nem kell iskolába menniük.

A mintegy 300 ezres keresztény kisebbség is jobban érzi magát a bőrében, amióta Rohani az államfő. Templomaikat immár állami támogatással újíthatják fel. Nagyon híres műemlékek is vannak köztük: például a VI. századi Miasszonyunk bazilika Tebriz városában. Erről a templomról Marco Polo is írt híres útikönyvében. Nyugat-Azerbajdzsán tartományban van a Szent Tádé kolostor, amelyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. Irán meg akarja mutatni, hogy szemben az Iszlám Állammal, amely barbár módon lerombolja az iszlám előtti civilizációk műemlékeit, Teherán meg kívánja óvni azokat.

Sikeresen őrzi tradícióit a keresztények legnépesebb részét képező örmény kisebbség. Az üzleti életben számos jól menő vállalkozásnak van örmény tulajdonosa. Az örmények idén emlékeznek az Oszmán Birodalom által elkövetett népirtás 100. évfordulójára. Annak ellenére, hogy ez a szomszédos török birodalomban történt, eddig Iránban nem engedélyeztek hivatalos megemlékezést. Most azonban igen. Sőt a hatóságok azt is megengedték, hogy örmények egy csoportja tüntethessen Törökország teheráni nagykövetsége előtt.

Zoroaszter követői is gyakorolhatják a vallásukat. A Novruz, mely eredetileg Zoroaszter vallásának volt a legfőbb ünnepe, ma is az újév napja Iránban. Egyedül a Bahai szekta az, amely továbbra is üldözés célpontja. Akárcsak azok a muszlimok, akik át szeretnének térni valamilyen másik vallásra. Ez még bűncselekménynek számít Iránban, ahol az államfő fontosnak tartja, hogy tiszteletben tartsák a vallási és nemzeti kisebbségek jogait, már csak azért is, hogy Irán korábban mélyre csökkent presztízse emelkedjen a világban.

Kép: Andranik Teymourian (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez