Gyermekkereskedelem a földrengés után

A pusztító erejű, tavaszi nepáli földrengések óta legalább 245 nepáli gyermeket sikerült megmenteni emberkereskedőktől, viszont az ENSZ Gyermekalapja attól tart, hogy a katasztrófák óta megnőtt a gyermekkereskedelem veszélye a himalájai országban – közölte Tomoo Hozumi, az UNICEF nepáli képviselője.

“A megélhetési lehetőségek beszűkülése és a romló életkörülmények miatt az embercsempészek könnyebben meggyőzhetik a szülőket, hogy egy jobb élet reményében adják nekik gyerekeiket. A csempészek oktatást, ellátást és szebb jövőt ígérnek. Valójában azonban sok gyereket borzasztóan kihasználnak, a kicsik visszaélések áldozataivá válnak” – írta Hozumi a közleményében.

Az embercsempészet Nepálban az április 25-i földrengést megelőzően is virágzott: a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 2001-ben készített felmérése szerint évente közel 12 ezer gyermeket vittek illegálisan a szomszédos Indiába.

Az UNICEF a himalájai ország kormányával, valamint rendőrségével együttműködve próbálja elérni, hogy szakpolitikai intézkedésekkel és azonnali beavatkozással enyhítsék az embercsempészet mértékét. Április 25-én 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Nepált, amely az eurázsiai és a dél-ázsiai tektonikus lemezek találkozásánál fekszik. A második, 7,4-es fokozatú földrengés május 12-én érte az ország keleti részét, ez több földcsuszamlást is okozott, elvágva a távoli falvakhoz vezető útvonalakat.

A két földrengés minden idők legsúlyosabb természeti csapása volt Nepál történelmében: a himalájai országot ért katasztrófa emberáldozatainak hivatalos száma elérte a 8787-et. Emellett mintegy félmillió házat döntött romba a földmozgás, és legalább 101 ezer ember sérült meg a természeti csapásban.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez