Mintha ma történt volna…12.08.

1943. december 8-án született Floridában Jim Morrison, azaz a Gyíkkirály

A legenda szerint négy éves korában látta, amint egy kamionos gázolást követően egy indián család elvérzik a sivatagi országúton. A fiatalkori trauma visszatérő motívuma lesz később Morrison költészetének, amely a család szerint kissé ki is színezi az esetet.
A floridai Melbourne-ben született. Anyja és apja egyaránt a haditengerészetnél szolgáltak. Jim fiuk azonban olyan mértékben szemben állt az általános konvenciókkal, hogy szó sem lehetett a szülői pálya folytatásáról (pedig édesapja tengernagyi rangig jutott). Későbbi nyilatkozataiban (még pályája kezdetén) volt, hogy halottként beszélt szüleiről.
Világlátását és gondolkodását főként költemények formálták. Baudelaire, Rimbaud, Verlaine, William Blake, Keats, Whitman, Shelley, Oscar Wilde, Jack London, Joyce, Kerouac műveit szokták emlegetni ilyenkor. De komoly hatással volt rá Nietzsche és az antik görög kultúra is.
Már középiskolásként rendszeresen írt, és ezt később, az egyetemen is folytatta. A hatvanas évek legelején a Florida State University-re járt, ahol filozófiát és irodalmat hallgatott. Innen azonban nemsokára továbbállt, és Kaliforniában, a UCLA-n tanult tovább, filmes tagozaton. Itt ismerkedett meg Ray Manzarek billentyűssel, akivel 1965-ben alakítja meg a Doors zenekart. A nevet Aldous Huxley Az észlelés kapui című könyvéből veszik, melyben a szerző a meszkalin hatása alatti látomásairól számol be. A Doors volt az első zenekar, mely a blues-t, a rockot és a pszichedéliát úgy keverte, hogy abból slágerlistás számok születtek.
1967 januárjában jelent meg a csapat első lemeze, ezen szerepelt többek között a Break On Through, a Light My Fire, a Chrystal Ship, illetve a The End is. A Doors az első együttesek egyike volt, amely koncepcióvideókat (azaz videoklipeket) készített a számaihoz; a Break On Through volt az első. Az együttes népszerűségével egyenes arányosan nőttek a drog- és alkoholfüggő Morrison körüli botrányok, 1969-ben le is tartóztatták, miután egy miami koncerten közszeméremsértéssel súlyosbított minősíthetetlen viselkedést produkált. Morrison haláláig a Doors még öt lemezt adott ki, az utolsó kettő volt a Morrison Hotel 1970-ben, rajta a Roadhouse Blues, illetve az L.A. Woman egy évvel később. 1971-ben költözött Párizsba, hogy felhagyjon a zenéléssel és inkább költészetére összpontosítson.
Jim Morrison 1971. július 3-án, egy nyári hajnalon halt meg huszonhét éves korában. Egy átivott, végigpöfékelt, értelmetlen éjszaka után, mámoros állapotban, belefulladt párizsi bérlakásának fürdőkádjába. A hivatalosan elfogadott magyarázat szerint lestrapált szíve mondta fel a szolgálatot, a kihívott orvos szívelégtelenséget állapított meg a halál okaként.
Az elfogadott verzió szerint Jim Morrisonra barátnője, Pamela Courson talált rá. Vele az énekes már a Doors előtt is együtt járt, és bár sosem házasodtak össze, hivatalos élettársi viszonyban éltek, és Morrison végrendeletében Coursonra hagyta egész vagyonát. Kapcsolatuk többnyire nyílt és a kezdetektől viharos volt, Morrison pl. egy kelta pogány rituálé keretein belül feleségül vette 70-ben Patricia Kennealy rockkritikust, aki sci-fiket is írt. Courson azonban Morrisonnal tartott Párizsba.
Itt is temették el a híres Père Lachaise temetőben, ahol sírja azóta természetesen kultikus találkozópontja lett a Doors rajongóknak.
Jim Morrison is „tagja” annak a klubnak, akik közé a rockzene híres, 27 éves korában meghalt legendái tartoznak. Szintén 27 éves volt mikor elragadta a halál Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain és Amy Winehouse is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez