A csodás Afrika – nemzeti parkok, humor, átélt drámai történetek

Afrikát említve a végtelen szavannák, a fülledt, párás trópusi esőerdők vagy éppen a Szahara homokdűnés, forró világa juthat először eszünkbe. A kontinens sokszínű, egyedi állat és növényvilága nemcsak páratlan, megőrzésre szolgáló ökológiai érték, hanem elsőosztályú turisztikai látványosság is. E különleges érték megőrzésére hivatottak a nemzeti parkok.

Itt van mindjárt a végeláthatatlan szavannák birodalma, a Serengeti. Ez Afrika talán legismertebb és vadban egyik leggazdagabb területe Tanzánia északi részén, a kenyai határ közelében húzódó mintegy 30 000 négyzetkilométeres fennsíkon található. A Serengeti név, maszáj nyelven, végtelen földet jelent.

A kiterjedt, füves-bozótos szavannákból álló vidék 950 méteres magasságban húzódik a tengerszint felett, legmagasabb pontja 1850 méter. A Serengeti egészen a gyarmatosítás koráig békés, háborítatlan terület volt, amely a 19. századtól vált az Európából érkező vadászok kedvelt célpontjává. A 20. század első harmadáig tartó kontrollálatlan „vadászkorszak” jelentősen megritkította az itt élő nagyvadak állományát. Az angol gyarmati kormányzat 1929-ben vadrezervátummá nyilvánította a Serengeti egy részét, majd 1951-ben a teljes területet nemzeti park lett. A hathatós vad- és természetvédelmi intézkedéseknek köszönhető, hogy napjainkra ismét 1,8 milliósra növekedett az itt élő nagyobb vadak állománya.

A Serengeti egyik fő látványossága az őszi gnúvonulás, amikor a legnagyobb testű antilopfaj több százezer egyede kerekedik fel új legelőket keresni. A gnúk vonulását ragadozók százai kísérik, és vágnak drámai rendet a vándorlástól kimerült állatok soraiban. A fennsík őslakói, az állattartó, vadászó maszájok és watuszik mind a mai napig megőrizték nomád életmódjukat.

A Serengeti egyik legszebb vidéke a Ngorongoro Természetvédelmi Terület, egy hatalmas, kihunyt vulkáni kaldera, amelynek páratlanul gazdag vadvilágát a két világhírű német zoológus, Bernard és Michael Grzimek – apa és fia – örökítette meg 1959-ben leforgatott nemzetközi sikert alkotó klasszikus természetfilmjükben, a „Serengeti nem halhat meg” című alkotásban.

ser

Tudta?

A két híres felfedező, Bernard és Michael Grzimek végakaratuknak megfelelően a Ngorongoro-ban alusszák örök álmukat, itt található a síremlékük.

Serengeti Guide

Ország: Tanzánia

Terület: 14 763 km2

Státusz: Bioszféra-rezervátum, 1981-től az UNESCO Világörökség része.

Kiemelt látványosságok: Ngorongoro Természetvédelmi Terület, éves gnúvonulás.

Gyakoribb állatfajok: kafferbivaly, zebra, zsiráf, afrikai elefánt, oroszlán, gepárd, Thomson-gazella, gnú, impala.

Javasolt látogatási idő: január-április között

Szálláslehetőségek: kijelölt táborhelyek Seronera Valley-ban, Naabi Hill és Moru Kojpies területén.

Lodge-ok ugyanitt Lobo-ban, és Moru Kopjes-ben, luxus szállások a Grumet folyó mentén, valamint Seronera Valley-ban egyaránt találhatók.

A Kilimandzsáró hava – Az Amboseli Nemzeti Park

A korábban Maszáj Vadvédelmi Területként ismert park Afrika egyik leghíresebb rezervátuma, a hátterét alkotó hatalmas vulkán, a Kilimandzsáró látványa miatt. Az Amboseli Kenya délnyugati részén, Hasadékvölgy Tartomány Tanzániával határos vidékén fekszik. Viszonylag kis területe ellenére rendkívül értékes vadállománnyal rendelkezik, több nagy testű afrikai emlősfaj is őshonos itt, így többek között az afrikai elefánt, a zsiráf, a kafferbivaly és a széles szájú orrszarvú. Az Amboseli gazdag biodiverzitását jól bizonyítja, hogy több mint ötven nagyvad és 400 madárfaj figyelhető meg a park területén.

Az Amboseli Nemzeti Park talán Afrika legromantikusabb vidéke, a kontinens és a Föld legnagyobb rétegvulkánja, a majdnem az Egyenlítőn fekvő, 5890 méter magasba nyúló Kilimandzsáró káprázatos látványa miatt. A hatalmas hegy a park határától mintegy 50 kilométerrel délebbre, Tanzánia területén fekszik. A park területének közel egyharmadát az Amboseli-tó foglalja el, de ez csak az esős évszakban alkot összefüggő vízfelületet. Az itt élő nagyvadak közül az afrikai elefántok a legismertebbek, amelyek hatalmas csordákban vándorolnak a park ritkás akácialigetekkel tarkított füves szavannáján.

Az Amboseli a Masai Mara és a Nakuru nemzeti parkok mellett Kenya leglátogatottabb vadvédelmi rezervátuma. A park területének nomád őslakosai a vadászó-állattartómaszájok, akik napjainkban is kint élnek a szavannán, anyagból és tehéntrágyából tapasztott, köralakban elrendezett kunyhókból álló falvaikban.

amboseli-national-parkel

Tudta?

A világhírű irodalmi Nobel-díjas amerikai író, Ernest Hemingway ebből a környezetből merített ihletet a „Kilimandzsáró hava” című regényéhez.

Amboseli Guide

Ország: Kenya

Terület: 392 km2

Státusz: Nemzetközi bioszféra-rezervátum, 2006-tól az UNESCO Világörökség része.

Kiemelt látványosságok: A parknak a Kilimandzsáró előtt elterülő vidéke, nagy elefántcsordák.

Gyakoribb állatfajok: afrikai elefánt, kafferbivaly, zsiráf, zebra, oroszlán gnú, impala, baguin páviánok, marabu, dögkeselyű.

Javasolt látogatási idő: október végétől április végéig. Szálláslehetőségek: Tortilis Camp, Kilimanjaro Lodge, Amboseli Sopa Lodge, Satao Elari Lodge.

És ez csak kettő abból a 10 nemzeti parkból, melyeket ugyanilyen részletességgel mutat be a földrész szerelmeseinek sok más érdekesség és szépség mellett a Tropical magazin Afrika különszáma. Melyhez afrikai zene is jár. És amely az ezerarcú Afrikát kedves, humoros, vagy éppen meghökkentő, néha pedig drámaiként átélt történeteken keresztül mutatja be, a kontinens sokszínűségét illusztráló meseszép fotókkal fűszerezve és az egyes országokra vonatkozó legfrissebb információkkal kiegészítve.

Biztosak vagyunk benne, hogy, aki még nem járt Afrikában, miután kezébe vette ezt a különleges kiadványt, azonnal beírja a bakancslistájának „kihagyhatatlan” rovatába. A különszámot ITT rendelheti meg, vagy a kezébe is foghatja és megveheti a Globobook kiadó karácsonyi könyvvásárán, a budapesti Benczúr Hotelben.

fo

(Visited 15 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez